Egységes adóbevallás online is virtuális magánszolgáltatási platformon keresztül

Krónika 2018. május 19., 11:32

A magánszemélyek most már online tölthetik ki és nyújthatják be az egységes adóbevallást, a pénzügyminisztérium által ingyenesen biztosított virtuális magánszolgáltatási platformon keresztül – tájékoztatott György Attila, a szaktárca államtitkára.

Fotó: Barabás Ákos

Mint a Krónikához eljuttatott dokumentumban rámutatott, minden olyan személynek, aki gazdasági tevékenységből vagy egyéb jövedelemkategóriából származó jövedelmet valósít meg, május 16-ától lehetősége van annak online bejelentésére az egységes intelligens elektronikus nyilvántartón (spațiu privat virtual/SPV) keresztül.

Az elektronikus űrlap automatikusan kiszámolja az egyének által az állami költségvetésbe befizetendő adók és járulékok összegét.

Az űrlap elérhető az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapján, és a regisztrációhoz nem kell bemenni az adóhivatalba, a pénzügyminisztérium ugyanis az elmúlt időszakban minden érintett adófizetőt postai úton értesített és kiküldte egy személyre szabott levélben az SPV-be való bejelentkezéshez szükséges összes adatot.

Ugyanakkor azok a polgárok, akik az egységes adónyilatkozatot 2018. július 15-ig benyújtják, és 2019. március 15-ig be is fizetik a teljes összeget, 5 százalékos kedvezményben részesülnek. Ha még idén december 15-ig fizetnek, akkor további 5 százalékos kedvezményt kapnak.