Román–magyar gázvezeték: a szállító szerint 2022-től évi 4,4 milliárd köbméter új, nem orosz eredetű gáz érkezhet

Hírösszefoglaló 2018. május 18., 19:34

Jóváhagyta az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves fejlesztési tervét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a vezető projekt a Magyarországot és Romániát összekötő földgázszállító vezeték (ROHU).

Fotó: FAcebook/FGSZ Földgázszállító Zrt.

A ROHU-gázfolyosó a magyarországi nagynyomású földgázszállító vezetékrendszert üzemeltető FGSZ és a román Transgaz fejlesztésében lehetővé teszi a fekete-tengeri és a román szárazföldi gáztermelés továbbszállítását a kelet-közép-európai piacok felé. Terhes Kristóf az MTI szerint hangsúlyozta,

a magyar oldalon vezetéket már nem kell építeni, kisebb fejlesztések vannak hátra. Román részről még csaknem 500 kilométernyi vezeték és három kompresszorállomás hiányzik, de az építkezés európai uniós támogatással megkezdődik, így 2022-től évi 4,4 milliárd köbméter új, nem orosz eredetű gáz kerülhet a regionális gázpiacra

– emelte ki.

Grosz Ákos, az FGSZ üzletfejlesztési igazgatója felidézte, a Szeged–Arad-vezetéket már 2010-ben üzembe helyezték, és Magyarországról Románia felé napi 4,8 millió köbméter kapacitás áll rendelkezésre, ugyanakkor jelenleg Románia felől csak 0,2 millió köbméter gáz érkezhet. A ROHU-projekt első fázisának megvalósításával 2019 októberétől 1,75 milliárd köbméter éves kapacitás áll majd rendelkezésre – közölte. Hozzátette, az előzetes eljárás során a 2022-től rendelkezésre álló 4,4 milliárd köbméter kapacitás ötszörösére jelentkezett kereskedői igény tavaly decemberben.

A jelenlegi infrastruktúra és a projekt fejlesztései

szállítási lehetőséget biztosítanak Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és közvetve Ausztria felé.

A projekt hozzájárul a régióban rendelkezésre álló források és szállítási útvonalak diverzifikációjához – hangsúlyozták az FGSZ szakemberei.