Orbán Viktor: ma mi vagyunk Európa jövője

Hírösszefoglaló 2018. május 18., 13:54

Magyarország és Közép-Európa országai adják az unió leggyorsabban fejlődő régióját. Európa gazdasági súlypontja fokozatosan keletre tolódik, ma mi vagyunk Európa jövője – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, amikor bemutatta kormányának tagjait.

Orbán Viktor: mindig arra törekedtem, hogy a minisztereknek legyen egy közös szenvedélyük, ami Magyarország Fotó: MTI

2010 óta a harmadik alkalommal mutatta be Magyarország kormányának tagjait Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egy egységnek látja a 2010 és 2030 közötti időszakot, nem „négy évekre szabdaltan”. „Egy országot csak úgy lehet vezetni, ha a tervek hosszú távra szólnak” – fogalmazott a Híradó.hu beszámolója szerint.

Orbán Viktor köszönetet mondott a választóknak, akik újító kedvvel vágtak bele az új korszakba 2010-ben, valamint köszönetet mondott a magyar vállalkozóknak az új munkahelyek teremtéséért. A kormányfő elismerését fejezte ki azoknak a fiataloknak, akik családalapításba kezdtek, illetve köszönetet mondott az idősebb korosztálynak is.

Az új korszak küszöbén, 2010 elején azok a nemzetek jártak jól, amelyek előre néztek. Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az új kormány tagjainak eskütétele Fotó: MTI

„Régen álltak olyan jól a csillagok hazánk felett, mint most. A biztató első nyolc év után is csak a munka felénél tartunk. Bár szívós munka van mögöttünk, a világban új technológiai korszak kezdődött el, ami még több változtatást követel meg tőlünk. Ehhez kellett igazítanom az új kormány személyi összetételét is” – mondta Orbán Viktor.

Biztonsági és szellemi természetű fenyegetettséggel is szembe kell néznünk, Európát még hosszú ideig fogja fenyegetni a népvándorlás és a tömeges migráció. Tízmilliók állnak készen, hogy Európa felé induljanak, ezért a határok szilárd őrizetére, valamint a biztonsági kockázatok higgadt kezelésére van szükség – közölte.

A miniszterelnök azt mondta, a kormány nem hitelveket védelmez, azokat a létformákat oltalmazza, amelyek a keresztény hitelvekből kisarjadtak. Ezért védjük az emberi méltóságot, a családot, a hitbéli közösségeket és a nemzetet. Felfogásunk szerint az új korszak küszöbén is kötelességünk, hogy a keresztény kultúránkat megőrizzük – jelentette ki Orbán Viktor.

Fotó: MTI

Április 8-án a Fidesz–KDNP szövetsége nyerte el a választók bizalmát. 1998-ban több mint másfél millió, míg idén kétmillió-nyolcszázezer szavazatot kaptunk. Az új kormány tagjaiként most tizennégyen állunk önök előtt. Kellő szerénység mellett elmondhatom, hogy akár több kormányra való, szolgálatkész emberekkel rendelkezünk – mondta a miniszterelnök.

Bár minden kormányban különböző képzettségű és karakterű emberek szolgálnak, mindig arra törekedtem, hogy a minisztereknek legyen egy közös szenvedélyük, ami Magyarország – fogalmazott.

A támadásokat állni kell, de észben kell tartani, hogy a vita sohasem lehet öncélú. A mi kormányunk európai horizontú, a nemzetet szolgáljuk, de a helyünk Európában van

– monda Orbán Viktor, majd arra kérte a minisztereit, hogy törekedjenek jó kapcsolatot ápolni Európa többi országával.

A miniszterjelölteket az Országgyűlés bizottságai meghallgatták, és egyhangúlag támogatták kinevezéseiket – közölte a kormányfő.

{K1}