Tovább tart a tejválság: csökkent a felvásárlási ár, a boltokban mégis drágul a termék

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. május 18., 11:35

Az elmúlt két hónapban fokozatosan csökkent a tej felvásárlási ára, de ez egyáltalán nem tükröződik az üzleti árakon. Ahogy lenni szokott, mindez ismét a gazdák és a fogyasztók kárára történik.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Két hónap alatt mintegy 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára, mivel a feldolgozók a gazdák számára előnytelen feltételeket szabnak ebben az időszakban. A Ziarul Financiar gazdasági napilap arra mutatott rá, hogy míg március elején a gazdák még 1,5 lejt kaptak a tej literjéért, jelenleg csak 1,2 lejt fizetnek a tejfeldolgozók.

Az évente megismétlődő jelenségnek amúgy a fogyasztók sem örülhetnek, mivel az áruházak standjaira kerülő tej ára egyáltalán nem csökkent.

Sőt a Ziarul Financiar gazdasági napilap példaként jelezte, hogy a Cora szupermarketben átlagosan 1,3 százalékkal nőtt az 1,5 százalékos zsírtartalmú literes tej ára az elmúlt két hónapban. A feldolgozó vállalatok rendszerint azzal indokolják a felvásárlási ár csökkentését, hogy nyáron a kínálat növekszik – a tehenek többet tejelnek, mint a téli hónapokban –, a begyűjtött tej minősége azonban gyengébb, alacsonyabb a zsírtartalma. Ezzel szemben a gazdák a kereskedőket hibáztatják a piaci rendellenesség miatt, szerintük mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentik a felvásárlási árat.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Bokor Éva, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet ügyvezető igazgatója a Krónika érdeklődésére elmondta, ha nem is 20 százalékkal, de valóban csökkent a tej felvásárlási ára májustól. Hangsúlyozta,

májusban megkétszereződik a tej mennyisége, ha az átlagmennyiséget át is veszik a korábbi áron, a feleslegért már sokkal kevesebbet adnak a gazdáknak.

Ez az időszak általában októberig tart, akkor újra csökken a mennyiség, és fokozatosan növekednek a felvásárlói árak. Bokor Éva hangsúlyozta, a feldolgozók ennek ellenére nem tudják csökkenteni az áraikat, hiszen nyáron csökken a kereslet a termékeik iránt. A nyári hónapokban a fagylalt, az üdítők, a sör fogy jobban, a joghurtok tejtermékek kevésbé. Ugyanakkor megjelenik a piacokon a friss juhsajt, a túró, így a sajtokból is kevesebb fogy, a feldolgozók kénytelenek raktározni – részletezte az ügyvezető igazgató.

Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke arra panaszkodik, hogy egyre nehezebben tudnak megélni, folyamatosan csökken az állomány.

A gazdák legnagyobb problémája, hogy nem találnak munkaerőt, kevesen vállalják, hogy az állatokkal foglalkoznak, mondta az egyesület elnöke.

Meglátása szerint az állandó medvetámadások is elriasztják az embereket, már az se megy szívesen a legelőre, aki eddig az állatokkal foglalkozott.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Dorin Cojocaru, a romániai tejfeldolgozók szövetségének elnöke az RFI rádióadónak korábban azt nyilatkozta, a gazdák és a feldolgozók közti viszony miatt a román tejipar „enyhén szólva sem a legjobb időszakát éli, és úgy tűnik, a dolgaink nem a jó irányba tartanak”. Rámutatott: a tej előállítási ára évről évre növekszik, feldolgozók azonban ezt nem hajlandók figyelembe venni.

Ez mindig is így volt: a felvásárló van abban a pozícióban, hogy feltételeket szabjon. Ha mi nem fogadjuk el azokat, eltűnünk a kínálatból”

– összegezte Cojocaru. Elmondta azt is, a nagyobb farmokat működtető gazdák istállóban tartják az állataikat, s ugyanolyan minőségű takarmánnyal etetik őket minden hónapban, tehát az nem igaz, hogy nyáron gyengébb minőségű tejet kínálnának a felvásárlónak. A tejfeldolgozók szövetségének legfrissebb felmérése szerint Romániában évente egymillió tonna tejet dolgoznak fel, a kínálat pedig négymillió körül mozog.

Az elmúlt években egyébként a gazdák érdekvédelmi szervezetei több tiltakozást is szerveztek, melyeken a tej felvásárlási árának növelését, a tejártámogatás bevezetését, és a tejágazat hatékonyabb támogatását követelték. A romániai tejfeldolgozók szövetségének vezetője szerint mindez nem sokat ért, a válság várhatóan tovább tart.