Múzeumok kincsei és fehér éjszakája – különleges kulturális programok Erdélyben a világnap alkalmából

Kiss Judit 2018. május 18., 10:56

A közgyűjtemények fontosságára hívja fel a figyelmet a múzeumi világnap, amelyet május 18-án tartanak világszerte. Ebből az alkalomból több erdélyi és partiumi városban éjszaka is lehet látogatni a múzeumokat.

Archív feflvétel Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen, Nagybányán, Váradon és Nagyszalontán is megtartják a hétvégén a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében országszerte számos kulturális programmal várják a közönséget, ekképpen tudatosítva a közgyűjtemények fontosságát. Tavasz végén, nyár elején két, a múzeumokra összpontosító rendezvényt szerveznek világszerte: a május 18-i a múzeumok világnapjához igazodik, amelyet Moszkvában kezdeményeztek 1978-ban. A másik rendezvény ötlete franciaországi kezdeményezésre született: Szent Iván éjjelén, június 24-én tartják számos magyarországi és székelyföldi intézményben – többek közt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban is.

A Maros Megyei Múzeumban péntektől vasárnapig tartják a Múzeumok éjszakáját,

pénteken a Kultúrpalotában nyílik tárlat Medgyaszay István építőművészetéről a művész születésének 140. évfordulója alkalmából. Szombaton többek közt múzeumpedagógiai műhelyt tartanak: puzzle-kirakással segítik a látogatókat a műalkotások megértéséhez, ezen kívül természetesen látogathatók az állandó ás időszakos kiállítások. A vásárhelyi színházban kulisszalátogatást szerveznek, és több előadás is megtekinthető.

Kolozsváron az állattani múzeumot szombaton 19 órától éjfélig lehet látogatni, kiállítás nyílik a Milvus nemzetközi természetfotó-verseny díjazott és válogatott fotóiból.

A nagybányai múzeumok is csatlakoznak a közgyűjteményekre összpontosító rendezvényhez: szombaton éjszaka többek közt a művészeti, néprajzi, ásványtani, csillagászati, régészeti múzeum, a Mészárosok bástyája és a Szent István-torony is látogatható.

Idén először kapcsolódik be a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum,

amely szombaton éjfélig várja látogatóit, ezenkívül több kulturális programot szerveznek. Románia legrégebbi irodalmi emlékmúzeumát a költő születésének bicentenáriuma alkalmából újították fel a magyar kormány segítségével, a kívül-belül újjá varázsolt épületben látható kiállított tárgyakat Budapesten restaurálták.

Szombaton a nagyváradi római katolikus püspökség is csatlakozik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz.

Az érdeklődőket változatos programok várják a felújítás alatt álló püspöki palota pincéjében: filmvetítések, klasszikus-, illetve jazzkoncertek, kiállítások. A tavalyi évhez hasonlóan a székesegyházban is nyitott kapukkal várják a látogatókat: a kivilágításnak köszönhetően jobban szemügyre vehetik a templomot, lesétálhatnak a kriptába, a kincstárban pedig megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait.