Dragnea puccskísérletnek tartja a kormányfő és ellene tett bűnvádi feljelentést

Krónika 2018. május 17., 21:07

Liviu Dragnea PSD-elnök államcsíny-kísérletnek, a kormányzati hatalom törvénytelen megszerzésére irányuló próbálkozásnak minősítette az ellene és Viorica Dăncilă kormányfő ellen megfogalmazott bűnvádi feljelentést.

Egyre feszültebb a viszony a kormányzó szociáldemokraták vezére és a jobboldali államfő között

A miniszterelnök és a nagyobbik román kormánypárt vezetője ellen a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke tett büntetőjogi feljelentést a legfőbb ügyészségnél. Ludovic Orban hazaárulással, államtitoksértéssel, Klaus Johannis szándékos félretájékoztatásával, illetve az államfő jogkörének elbitorlásával vádolja a két szociáldemokrata politikust.

{K1}

Augustin Lazăr legfőbb ügyész a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséghez (DIICOT) továbbította Ludovic Orban feljelentését, mert a panaszos által megfogalmazott vádpontok kivizsgálásában a DIICOT illetékes.

Liviu Dragnea előbb ostobaságnak nevezte az ellenzéki pártvezető lépését. Később a PSD-elnök államcsínykísérletnek, a (kormányzati) hatalom törvénytelen megszerzésére irányuló próbálkozásnak minősítette az ellene és Dăncilă ellen megfogalmazott bűnvádi feljelentést, és kifejezte meggyőződését, hogy a döntést Johannis hozta meg. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint a PNL elnöke csak „szánalmas eszköz” az államfő kezében. Dragnea jogi lépéseket helyezett kilátásba a szerinte hamis feljelentésért.

A PSD-elnök kifejtette, Orban kezdeményezése alkotmányellenes és államcsínykísérletnek minősíthető, hiszen törvénytelen hatalomátvételre irányul. „Johannis úrnak van hat háza, és most saját használatba venné a Victoria-palotát is” – tette hozzá a szociáldemokraták vezetője, hangsúlyozva, hogy e feljelentés okán a liberális pártelnököt felelősségre vonhatják a bűnüldöző szervek megtévesztése miatt, mely bűncselekmény szabadságvesztéssel büntethető. Dragnea nyomatékosította: a miniszterelnök továbbra is élvezi a párt támogatását, és a kormány nem fogja „megadni magát”. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, „szóba sem jöhet” a miniszterelnök tisztségből való felfüggesztése.

„Ne higgyék, hogy a pártot bárgyú, félénk emberek alkotják, akik lehajtják a fejüket, hogy Iohannis és a szolgái tudják levágni azt. Határozottan nem. Ennek a kezdeményezésnek semmi köze nincs a politikához, a jóérzéshez, az alkotmányhoz és az oly sokat hangoztatott intézményközi együttműködéshez” – idézte Liviu Dragneát az Agerpres hírügynökség.