Kelemen: az erdélyi románok már nyitottabbak a magyarok irányába

Krónika 2018. május 17., 18:42

Huszonnyolc évvel a rendszerváltozás után az erdélyi románok már nyitottabbak a magyarok és a kisebbségek irányába, mint korábban – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön Marosvásárhelyen.

Kelemen Hunor szerint Bukarestnek a román-magyar kapcsolatok rendezésére sincs terve Fotó: RMDSZ

A helyi Bernády György Közművelődési Alapítvány évente megtartott kisebbségi szemináriumán – amelynek idei központi témája a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumi éve volt – az RMDSZ elnöke elmondta: nem hiszi, hogy megoldódnak Románia problémái pusztán gazdasági növekedéssel vagy modernizálással. „Jövőkép és őszinte beszéd hiányában nem lehet fejlődni” – idézte a politikust az RMDSZ tájékoztató hírlevele.

Kelemen rámutatott: Romániában nem létezik hosszú távú tervezés és a román-magyar kapcsolatok rendezésére sincs terve Bukarestnek.

Kifejtette: nem igaz a bukaresti diplomácia azon állítása, hogy modellértékű a kisebbségvédelem Romániában. Szerinte ez csakis akkor válik igazsággá, ha maguk a kisebbségi közösségek állítják. „Ha igaz lenne a román diplomácia állítása, akkor miért gátolja Románia a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, miért akarnak felszámolni egy magyar iskolát?” – tette fel a kérdést Kelemen Hunor, utalva a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyére.

A 2018-as esztendőhöz fűzött elvárásokról elmondta: a romániai magyarság Romániához való csatolása után száz évvel is meg akarja őrizni közösségi identitását, versenyképes, erős közösségként akar élni szülőföldjén. Hozzátette, ehhez hosszú távú intézményesített megoldásokra van szükség, amelyeket parlamenti eszközökkel akar megszerezni az RMDSZ.

Kitért egy átfogó közvélemény-kutatás eredményeire is, amely az RMDSZ megrendelésére készült. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy az Erdély területén élő románok ma már nyitottabbak a magyarok és a kisebbségi közösségek irányába, az erdélyi politikusok esetében azonban a helyzet változatlan, ők továbbra sem mernek előrelépni, változtatni, ha a magyar közösség jogbővítéséről van szó. Rámutatott: a különböző autonómiaformákat a románok egyhangúan elutasítják függetlenül attól, hogy Románia melyik régiójában élnek.

Kelemen Hunor szerint a törvényeket sok esetben nem tartják be Romániában, a megszerzett kisebbségi jogokat visszavonják, érvényesítésüket akadályozzák. A politikus szerint ebből a szempontból visszalépést tapasztal az ország 2007-es európai uniós csatlakozását megelőző időszakhoz képest.