Nyugdíjak célkeresztben: adóemelést jósolnak a kormány intézkedései miatt aggódó bankárok

Bálint Eszter 2018. május 17., 08:02

A bankárok és elemzők azzal riogatnak, hogy a költségvetésen ütött űr pótlásához a nyugdíjrendszer második pillérének államosítása mellett adóemelésekre is szükség lesz, Liviu Dragnea ostobaságnak és hazugságnak nevezi a sejtéseket.

Ostobaságnak és hazugságnak nevezte szerdán Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány fontolgatja a „nulla hozzájárulást” a nyugdíjrendszer második pilléréhez, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapokhoz. Leszögezte: nincs hivatalos törvénytervezet a nyugdíjrendszer reformjáról.

Én keményebb vagyok, a miniszterelnök asszony elegánsabb. Megmondom tisztán: ostobaság és hazugság. Hogy ne bonyolítsuk a választ”

– válaszolta a nagyobbik kormánypárt elnöke, amikor az újságírók Viorica Dăncilă kormányfőt arról kérdezték, hogy „nulla hozzájárulást” tervez-e a szociálliberális kabinet a második pillérhez.

„Amikor bármely magán- vagy közintézmény véleményt fogalmaz meg valami kapcsán, ami nem létezik, akkor csak része azon emberek csoportjának, akik azért fogalmaznak meg bírálatot, hogy bírálhassanak. Milyen nyugdíjreformról beszélünk, amikor nem jelent meg hivatalosan semmi, el sem kezdtünk egy világos párbeszédet? Milyen második pillérről beszélünk, amikor még hivatalosan senki sem mutatott be tervezetet?” – tette fel a kérdést Dragnea.

Aggódnak a külföldi beruházók

Ezzel szemben éppen szerdai közleményében nevezte aggasztónak a romániai érdekeltségekkel rendelkező Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) a kormánynak a hárompillérű nyugdíjrendszer módosítására irányuló szándékát, és felrótta, hogy teljesen átláthatatlan módon elemzik, majd fogadják el a hasonló intézkedéseket. A külföldi befektetők szerint a jelenlegi alkalmazottak jövőbeni boldogulását nem szabad veszélybe sodorni.

A testület szerint az állami adósság vagy költségvetési hiány alakulása nem hathat ki a nyugdíjrendszer második pillérére, vagyis a kötelező magánnyugdíjala­pokra. Hangsúlyozták,

hasonló döntés csak rendkívüli esetekben születhet, mint amilyen egy természeti katasztrófa vagy egy háború.

A FIC közleménye leszögezi, semmi szín alatt nem szabad csökkenteni az alkalmazottak által a második pillérbe folyósított összegeket, épp ellenkezőleg, a jelenlegi 3,75 százalékról 6 százalék körüli értékre kellene növelni, hogy kielégítő legyen a megtakarítások értéke.

Adóemeléssel riogatnak a bankárok

Közben egy szerdai pénzügyi-banki fórum részvevői abban értettek egyet, hogy az államháztartást nem lehet kiegyensúlyozni azzal, hogy elvonják a nyugdíjrendszer második pilléréből a pénzt, hanem adóemelésre is szükség lesz. „Az államháztartási hiány csökkentésének a legegyszerűbb módja az adóemelés.

Egyelőre a nyugdíjrendszer második pilléréről beszélnek, talán ez lesz az első lépés, de valószínűleg ez nem lesz elég, úgyhogy majd az adók következnek”

– idézi az Agerpres hírügynökség Adrian Codîrlaşut, a pénzügyi elemzők romániai egyesületének elnökét.

Florian Libocor, a Román Fejlesztési Bank (BRD) vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy az adók emelése nehéz folyamat lesz, miután éppen ennek az ellenkezőjét ígérték. „A nyugdíjrendszer második pillérét csak egyszer lehet államosítani. Másodszor nincs ahonnan elvenni. És hogyha ez megtörténik, isten ments, hogy megtörténjen, igen rossz jelzés lesz Nyugat fele. Adók és illetékek? Sok sikert kívánok!

Nagyon könnyű adni, de nehéz, nagyon nehéz elvenni”

– hangoztatta Florian Libocor. Véleménye szerint az államháztartási hiány csökkentésének másik módja a beruházások visszafogása, amit folyamatosan tapasztalunk is. Rámutatott: rövid távon a megoldás az adók hatékony begyűjtése lenne, ami szintén nem egyszerű feladat.

Mondták is meg nem is

Mint ismeretes, a szociálliberális kormány hatalomra kerülése óta immár több ízben is szárnyra kaptak híresztelések, amelyek szerint Dragneáék beszántanák a kötelező magánnyugdíjalapot, az illetékesek azonban megannyiszor cáfolták ezt, igaz, a második pillér opcionálissá tételéről már több ízben is szó esett.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter például áprilisban konkrétan azt közölte, hogy a romániai adófizetők a jövőben választhatnak a nyugdíjrendszer első és második pillére között.

Ismételten azt állította ugyanakkor, hogy az állam is hatékonyan tudja kezelni a rá bízott pénzösszegeket.

A Hotnews hírportál eközben nemrég kormányzati forrásokat idézett, akik szerint a Dăncilă-kabinet olyan forgatókönyvön dolgozik, amely alapján 2018. július elsejétől többé egyetlen lejnyi hozzájárulás sem folyna be a kötelező magánnyugdíjalapba. Hasonló forgatókönyvet vázolt fel a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Florin Cîţu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) pénzügyi kérdésekben rendszeresen megszólaló szenátora is. Mint mondta, a készülő törvénytervezet nullára csökkentené a második pillérhez való hozzájárulást, majd a polgár dönthetné el, hogy akar-e pénzt folyósítani az immár nem kötelező magánnyugdíjalapba, vagy a teljes hozzájárulást átviszi az állami nyugdíjrendszerbe.

A Cotidianul.ro hírportál beszámolója szerint ugyanakkor Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă pénzügyi tanácsadója a hét nagy romániai biztosító képviselőivel folytatott találkozón szintén olyan tervezetet ismertetett velük, amely nulla lejes hozzájárulást írna elő a második pillérhez.

Lapunk eközben megbízható forrásból úgy értesült, hogy a bukaresti sajtóértesülések meglehetősen pontatlanok. Egy magánnyugdíjpénztári illetékestől megtudtuk, a Vâlcovval folytatott megbeszélés nem mostanában, hanem jóval korábban történt, amelyen a kormányzati tanácsadó nem állt elő konkrét javaslattal vagy tervvel, mindössze vázolta, hogy a kormány fontolgatja a kötelező hozzájárulás lefaragását.