Elhunyt Bréda Ferenc kolozsvári esszéíró, költő, irodalomkritikus

Krónika 2018. május 16., 16:47

Elhunyt 62 éves korában Bréda Ferenc kolozsvári esszéíró, költő, irodalomkritikus, műfordító.

Fotó: Facebook/François Bréda

Bréda Ferenc 1956-ban született Déván, 1975-től a kolozsvári egyetem hallgatója volt magyar-francia szakon. A kolozsvári Klasszika-Filológia Tanszék ógörög és latin fakultatív kurzusait is látogatta. Ekkor mélyült el a skolasztika és a középkori filozófia nagy szerzőinek (Canterburyi Szent Anzelm, Aquinói Szent Tamás, Albertus Magnus, Occam, Pierre Abélard, Duns Scotus) szövegszintű tanulmányozásába. 1985-től 1991-ig az Angers-i Egyetemen doktorandusz-hallgató a francia irodalomtörténet kutatási területén Georges Cesbron irodalomtörténész tanítványaként.

1991-től 1994-ig a kolozsvári Brassai Sámuel Líceumban francia nyelvet és irodalmat adott elő. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán doktorált irodalomelméletből 1999-ben Gabriel Marcel francia egzisztencialista filozófus irodalom- és drámakritikai munkásságát bemutató dolgozatával.

1995-től adjunktusi fokozatban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színházi és Televíziózási Karán tanított egyetemes színháztörténetet az Ókor szakterületén, dramaturgiai alapfogalmakat, színházesztétikát, magyar irodalmat és retorikát. Reinhold Alfréd (Alfred Reynolds) (1907, Budapest – 1993, London) magyar költő és angol író munkásságának irodalomtörténeti fölfedezője. Francia és román nyelvből fordított.

Bréda Ferencnek januárban adta át a Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat az RMDSZ. Az átadón Egyed Péter filozófus elmondta, az író, esszéista életműve a béke és univerzalitás útja felé vezet, egyfajta szakrális utazás folyamatát mutatja be, életünk értelmének folyamatos keresését. Bréda Ferenc sokféle irodalmi, filozófiai kezdeményezés elindítója, a szó eredeti értelmében vett tanító, útmutató volt több mint negyven éven át, Kolozsvár mostani szellemisége az ő kisugárzásának is köszönhető. Életművének üzenete: az ember szerepe az ég és föld, transzcendens és immanens közötti közvetítés" – mondta Egyed Péter.

{K1}