Jeruzsálem státusza: visszahívták a palesztinok bukaresti és budapesti nagykövetüket

Krónika 2018. május 16., 16:19

Visszarendelték szerda reggel Rámalláhba egyeztetésre Palesztina romániai nagykövetét, Sa Fuad Kokalyt – jelentette be a palesztin nagykövetség. A palesztin hatóságok hasonlóképpen jártak el budapesti, prágai és washingtoni diplomáciai képviselőjükkel is.

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

A palesztin hatóságok azzal indokolják a lépést, hogy Románia megakadályozott egy közös európai állásfoglalást az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetéséről.

Az Agerpres hírügynökség szerint Fuad Kokaly nagykövet szerda este hagyja el az országot.

Mint ismeretes, Románia – Magyarországgal és Csehországgal együtt – a múlt héten megakadályozott egy közös európai állásfoglalást az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről. Az Európai Unió tagállamai ebben a közös nyilatkozatban tervezték elítélni Washington ez irányú döntését, Bukarest, Budapest és Prága ellenvetése miatt azonban az egységes kiállás meghiúsult.

A nyilatkozattervezet megállapította volna, hogy Jeruzsálem két ország, Izrael és Palesztina fővárosa kell legyen, a város státuszát békés tárgyalásokkal kell rendezni, és hogy az EU államai nem követik az Egyesült Államok példáját, így nem költöztetik külképviseletüket Tel-Avivból Jeruzsálembe. A bukaresti külügyminisztérium azzal indokolta a vétót, miszerint „a régió igen összetett helyzetére” tekintetettel a román diplomácia arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Külügyi Szolgálat által a tagállamok képviselői elé terjesztett szöveg nem kiegyensúlyozott, mert egyetlen elemre fekteti a hangsúlyt, mégpedig az izraeli külügyi képviseletek Jeruzsálembe költöztetésére.

Ennek hatására Klaus Johannis keddre bekérette Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot adjon a román álláspontról. Végül Viorica Dăncilă miniszterelnök vett részt a Cotroceni-palotában rendezett megbeszélésen, ám nem tudni, sikerült-e közös nevezőre jutniuk a feleknek.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet blokádja, az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.