Több lehetőségük nyílhat a román hatóságoknak nemzetbiztonsági veszélyforrásként tekinteni a magyarokra?

Krónika 2018. május 16., 15:39

A terrorizmus fogalmának kibővítéséről fogadott el szerdán törvénymódosítást a román képviselőház, az RMDSZ frakciója a jogszabály ellen szavazott. A szövetség szerint a hatóságok nem tekinthetnek nemzetbiztonsági veszélyforrásként az erdélyi magyarságra.

Az RMDSZ frakciója nem szavazta meg a módosítást Fotó: MTI

Az MTI szerint a törvénymódosítás elvileg a Európai Bizottság terrorizmusellenes irányelvét hivatott a román jogrendbe ültetni, hogy büntethetők legyenek a terrorizmussal kapcsolatba hozható összeesküvések, kiképzések, utazások és pénzgyűjtések. A törvényjavaslat indoklása szerint Romániának az időszerű fenyegetésekhez kell igazítania a terrorizmus elleni törvényét. A kezdeményezők egyebek mellett megállapítják: Európa műveleti területté vált, hiszen a migrációs hullámokat kihasználó, a konfliktusövezetek felé tartó, vagy onnan érkező terroristák mindenütt biztonsági kockázatot jelentenek.

Márton Árpád frakcióvezető-helyettes szerint az RMDSZ is támogatja a terrorizmus elleni harcot, de attól tart, hogy a terrorizmus fogalmának pontatlan meghatározása visszaélésekre ad lehetőséget, amit a magyar közösség ellen fognak fordítani a román hatóságok. A Kovászna megyei parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy a hatóságok nem tekinthetnek nemzetbiztonsági veszélyforrásként az erdélyi magyarságra, és nem kezelhetik a kisebbségi törekvéseket rizikófaktorként.

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a különböző hatóságok miként élnek vissza a törvény szövege adta értelmezési lehetőségekkel, meghurcolva olykor ártatlan állampolgárokat, terroristákat keresve közösségünk körében” – idézte Márton Árpádot az RMDSZ hírlevele.

A politikus elmondta, a szövetség törvényhozói ellene szavaztak a törvénytervezetnek, amely a terrorizmus fogalmát módosítaná, szerinte zavaros, értelmezhető módon. Márton Árpád szerint az RMDSZ fontosnak tartja a terrorizmus elleni hatékony fellépést, és azt is elengedhetetlenül szükségesnek tartja, hogy Románia minél előbb összhangba hozza törvényeit az Európai Unió irányelveivel. Az alsóház jogi bizottságának tagja ugyanakkor hozzátette: veszélyesnek tartja viszont, ha az új törvényes előírások nem az irányelvekbe foglaltakat tartalmaznák, hanem azok zavaros átfogalmazásait, hiszen ez különböző érdemezéseknek adna teret.

A szakpolitikus véleménye szerint a helyes megoldást nem a most megvitatott tervezet tartalmazza. „A terrorizmust meghatározó, jelenleg hatályos törvényszöveg, de az irányelv szövege is sokkal világosabb, mint a javasolt változat” – hangsúlyozta Márton Árpád. A jogszabály-tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozta meg, az RMDSZ kivételével valamennyi parlamenti párt támogatta azt.

A háromszéki képviselő egyébként arra utalt, hogy titkosszolgálati lehallgatás alapján 2015-ben terrorizmus gyanújával tartóztatták le a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistáját, arra hivatkozva, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén. A két kézdivásárhelyi férfit első fokon felmentették a vádak egy része alól és annyi börtönbüntetést szabtak ki rájuk, amennyi igazolná többhónapos vizsgálati fogságukat. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.