Települések pályázhatnak az ingyenes wifire

Hírösszefoglaló 2018. május 16., 11:34

Az Európai Bizottság kedden tette közzé az első pályázati felhívását az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

Fotó: Pixabay.com

A hivatalos tájékoztatás szerint regisztrálni és pályázni az erre a célra indított, Wifi4eu.eu elnevezésű portálon lehet. A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki.

A kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve az első pályázati felhívás alapján mindegyik részt vevő országban legalább 15 település kap támogatást.

A következő két évben további négy pályázati felhívást hirdetnek meg.

Az Európai Unió a WiFi4EU programjában egy-egy önkormányzat 15 ezer euró értékű utalványt kaphat, hogy a közösségi élet színterein – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – internetkapcsolatot tudjon kiépíteni.

A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig 120 millió eurót ad az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifiszolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifihozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk.