Pünkösdre napolt bajnokavatás: egypontos előnnyel várja a Kolozsvári CFR a szezonzárót

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. május 15., 17:03

Teixeira góljával az FCSB legyőzte a Craiovát, ezért a labdarúgó-Liga 1 összetettjében egy pont hátrányban maradt a listavezető Kolozsvári CFR-hez képest. A bajnokavatás pünkösdvasárnap lesz.

Lőtávolságban. Teixeira (középen) és az FCSB nem könnyítette meg a listavezető CFR dolgát Fotó: Facebook/FCSB

Az utolsó fordulóra maradt a bajnokavatás a hazai labdarúgó-élvonalban, miután az FCSB 1-0-ra megnyerte idegenbeli rangadóját a Craiova ellen, és így egy pont hátránnyal maradt a második helyen a listavezető Kolozsvári CFR mögött. A hétfő esti összecsapás csak a hajrában dőlt el, amikor Teixeira a 86. percben megszerezte a három pontot érő találatot. Utána azonban két piros lapot is felmutatott a játékvezető a bukarestieknek: Pintiliit a kispadról állította ki, majd Junior Moraist küldte az öltözőbe egy második sárga lappal.

Az utolsó fordulóban a Kolozsvári CFR a Viitorult, az FCSB pedig a Giurgiui Astrát fogadja.

A fellegváriak győzelme esetén a piros-kékek mérkőzésének eredménye már nem fogja befolyásolni a bajnoki címért zajló csatát. A fellegváriak egy döntetlennel és akár még vereséggel is megnyerhetik az aranyérmet, ám ennek alapfeltétele, hogy fővárosi riválisuk ne gyűjtsön több pontot. Egy bukaresti győzelem vagy döntetlen esetén a CFR esetleges veresége már helycseréhez vezet a táblázat első és második helyén. Mivel az egymás elleni mérkőzéseik korábban 1-1-es döntetlenre végződtek a felsőházi rájátszásban, ezért

holtverseny esetén a gólkülönbség fog dönteni, ami jelenleg +7-tel az FCSB-nek kedvez.

A felsőházi rájátszás szezonzáró 10. fordulójában egyébként mindhárom összecsapást egy időben rendezik, ezért a bajnoki címet eldöntő két meccs mellett a Iași–Craiova találkozó is vasárnap 20.45 órakor lesz. Erről kedden döntött a Hivatásos Labdarúgóliga, miután a harmadik helyért versenyző oltyánok „egyenlő esélyeket” kértek a zárókörre.

A Liga 1 győztese, mint ismeretes, a Bajnokok Ligája selejtezőjében lép majd pályára a 2018–2019-es idényben, míg a második és harmadik helyezett a Román Kupa győztesével együtt az Európa Ligában lesz érdekelt.

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) egyébként két egyforma serleggel és két rend bajnoki pólóval készül a pünkösdi díjátadásra, mert így, bárhogyan is alakuljon a végeredmény, rögtön a lefújást követően megtarthatják az ünnepséget.

A playoff állása

1. CFR 9 4 5 0 11-6 47
2. FCSB 9 5 3 1 13-6 46
3. Viitorul 9 3 4 2 13-10 35
4. Craiova 9 2 3 4 8-9 35
5. Astra 9 3 2 4 9-10 33
6. Iași 9 1 1 7 4-17 24
Eurószázezres átigazolási start

Még le sem zárult az idei szezon, viszont a csapatok  már a 2018–2019-es idényre készítik elő kereteiket a Liga 1-ben. A leggyorsabb ismét az FCSB volt, amely – a Botoșani-tól 700 ezer euróért megvásárolt Olimpiu Moruțan után – kedden a Iași-sal egyezett meg Kamer Qaka átigazolásáról. Egybehangzó sajtóbeszámolók alapján a 23 éves albán középpályásért a bukarestiek mintegy 400 ezer eurót fizetnek a moldvai együttesnek, amelyik nyáron még szabadon igazolható labdarúgóként, azaz ingyen szerződtette le.