„Megfiatalodik” Kolozsvár: új ifjúsági teret és tanulmányi parkot hoznak létre a kincses városban

Kőrössy Andrea 2018. május 15., 17:41

Ifjúsági központot hoz létre a belvárosban a kolozsvári önkormányzat, amely egy tanulmányi park kialakításához is hozzájárult a májusi soros tanácsülésen. Kedden  mutatta be ugyanakkor a városháza pályázatát megnyerő spanyol cég, hogyan alakítanák át a Szamos-partot.

Fotó: Radiocluj.ro

A fiataloknak, illetve az egyetemistáknak kedvező projektekre vonatkozó határozatokat fogadott el hétfői ülésén a kolozsvári önkormányzat – derült ki az Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. A képviselő-testület többek között arról szavazott, hogy

ifjúsági központot hoznak létre a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 1. szám alatt, a projekt a polgármesteri hivatal által meghirdetett részvételi költségvetés program egyik nyertes pályázata.

A központ létrehozását annak nyomán látták szükségesnek és indokoltnak, hogy a PONT Csoport által 2016 elején az Unió (Memorandumului) utcában létrehozott K+ közösségi tér rövid időn belül igencsak népszerűvé vált, kihasználtsága pedig azóta is töretlen. Rácz Levente RMDSZ-es helyi tanácsos úgy fogalmazott: a K+ elindulásával bebizonyosodott, hogy igény van Kolozsváron egy olyan helyre, amely a fiatalságot és sajátos programigényeit szolgálja ki. A politikus arra biztatja a város ifjúsági szervezeteit, járuljanak hozzá a központ belakásához, illetve funkcióinak kialakításához, hogy minél színesebb programkínálatot nyújthasson a célközönség számára.

„Legyen ez a központ újabb bizonyítéka annak, hogy Kolozsváron pezsgő ifjúsági élet zajlik” – hangsúlyozta Rácz Levente. Az ifjúsági központnak otthont adó 132 négyzetméteres földszinti lakrész egy kisebb és egy nagyobb teremből, egy konyhából, két raktárhelyiségből, egy irodából, három mellékhelyiségből és három előszobából áll. Az ingatlant és a központot az önkormányzat kulturális osztálya fogja működtetni.

A képviselő-testület egy másik döntése nyomán

tanulmányi parkot hoznak létre a Hója-erdő mellett, a Népművészeti Múzeum szomszédságában elsősorban az egyetemisták és oktatók számára, a létesítmény azonban mindenki számára nyitott lesz.

Az új zöldövezetet az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem hozza létre, a kivitelezés költségeit teljes egészében a felsőoktatási intézmény állja, az önkormányzat pedig most a park övezeti városrendezési tervét (PUZ) fogadta el, amely az első adminisztratív lépés az építkezés elkezdéséhez.

A projekt célja, hogy a hallgatók mellett a kolozsvári nagyközönség egyik kedvenc szabadidős övezete jöjjön létre, ahol az oktatási célokat szolgáló berendezések mellett kulturális tevékenységekre alkalmas terek is helyet kapnak. A parkba elsősorban az oktatókat, kutatókat és a doktorandusz hallgatókat várják, akik számára többek között terráriumot, akváriumot, laboratóriumokat, kurzustermeket, tankerteket, üvegházakat, selyemhernyó-tenyészetet és méhészetre alkalmas részleget alakítanak ki.

Rácz Levente ezzel kapcsolatban a kincses városban helyet kapó zöldövezeteket fontosságára hívta fel a figyelmet, mint rámutatott, különösen a gyermekek szempontjából fontos, hogy gyalog elérhető közelségben legyen minél több park.

A kolozsvári városháza ugyanakkor nagyszabású beruházásra készül a Szamos-part mentén,

ennek érdekében a májusi rendes ülésen 14 olyan iratcsomagot fogadtak el, amelyek a folyóparton levő parcellákra vonatkoznak, és ezek telekkönyvezési helyzetét rendezik. Mindez elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy a folyóparton szabadidős övezetet hozhassanak létre. Oláh Emese alpolgármester emlékeztetett: a part a tavaly kiírt A Szamos újragondolása – Rethink Someş című ötletbörze nyertes pályázata alapján fog megújulni.

A pályázatot az önkormányzat és az Országos Építészkamara (OAR) erdélyi szervezete közösen hirdette meg, a 11 beküldött pályamunkából pedig a spanyol Practica cégé került ki győztesen.

A cél visszaadni a Szamos-partot a gyalogosoknak, és kihasználni Kolozsvár egy olyan adottságát, amellyel nem sok város büszkélkedhet, és amelyet már így is túl sokáig hagytunk kihasználatlanul”

– fogalmazott az alpolgármester, akinek meggyőződése, hogy a Szamos újabb attrakció lehet mind a városlakók, mind a turisták számára.

A Practica munkatársa, José Mayoral kedden ismertette Kolozsváron, a polgármesteri hivatal műszaki és területrendezési bizottsága előtt, hogy hogyan képzelik el a Szamos-part átalakítását. „Szeretnénk hagyni, hogy a természet visszahódítsa a partot” – fogalmazott a bemutatón José Mayoral a Ziua de Cluj hírportál beszámolója szerint. A tervező rámutatott: abból indultak ki, hogy hatékonyabban összekötnék a két partot a folyóval, így gyakorlatilag egy lépcsős, illetve teraszos rendszert álmodtak meg a Szamos mentén.

A Practica hat új gyalogos hidat épít a Szamoson a Donát út végétől egészen a Vasutasparkig, továbbá átalakítják a régi sportcsarnok előtti teret úgy, hogy egy része megmarad parkolónak, a nagyobbik felében viszont a beton helyét átadják a növényzetnek, a helyszín pedig különféle közösségi eseményeknek fog otthont adni.

A terv továbbá a Kereskedelmi és Iparkamara Ferenc József (Horea) úti épületével átellenben található zöld terület átalakítását is tartalmazza egyebek mellett. A beruházás nagy részét európai uniós finanszírozásból valósítanák meg. A szakbizottság tagjai több észrevételt is megfogalmaztak a projekttel kapcsolatban, kifogásolták például a sportcsarnok előtti parkoló területének lecsökkentését. A Practica szakértője erre mélygarázs építését javasolta, amelynek felszínét zöldövezet borítaná, Dan Tarcea alpolgármester pedig ezt kiváló ötletnek tartotta, úgy fogalmazott, hogy ezt meggondolják.