Szentivánéji álom – sziporkázó diákelőadás a jubiláló kolozsvári unitárius kollégiumban

Kiss Judit 2018. május 15., 16:51

Magával ragadó, lendületes, a közönséggel összekacsintó, jó humorú színpadi előadás született a 461 éves kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, amely a hétvégén ünnepelte újraindulásának 25. évfordulóját.

Aki a szálakat mozgatja. Puck, a Szentivánéji álom pajkos szelleme és mókamestere (előtérben) Fotó: Biró István

Halhatatlan klasszikus művet, Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát állította színpadra élő zenés kísérettel a tanintézet aligazgatója, Solymosi Zsolt a középiskolásokkal közösen.

Az ízig-vérig shakespeare-i világot megjelenítő sziporkázó előadás annyira jól sikerült, hogy az 1595-ben írt darab a 21. századi nézőnek is lendületes erővel adja át az üzenetet a szerelem sokarcú, ellentmondásos, csalóka és felemelő érzéséről.

A produkciót a főpróbával együtt összesen ötször láthatták az érdeklődők, s mindannyiszor telt házzal és vastapssal jutalmazták. Az angol népi képzelet szülte tündérvilág, a Shakespeare korabeli mesteremberek bohókás, „dráma a drámában” előadása és az athéni ifjak szerelmes kergetőzése mind-mind a szerelem szépségét hirdeti – és ez ragyogóra sikeredett a JZSUK-os diákok értelmezésében. A produkcióban az iskola 25 középiskolás diákja lépett fel, a zenekarban több volt diák muzsikált, a színpadra állításon nyolc hónapig dolgoztak – mondta el megkeresésünkre Solymosi Zsolt.

Szerelem, forgandó szerencse. Heléna, akibe váratlanul két ifjú is halálosan beleszeret Fotó: Biró István

„Korábban az iskolában színre vittük Háy János Gézagyerek című darabját is. Amikor rendezünk, kilépünk a megszokott, »egy asztal, három szék, és felmegy a függöny«-szerű keretből, a próbákon lüktet az élet.

A nyolc hónap munkafolyamat szinte fontosabb, mint a végtermék, az a lényeges, hogy miként dolgozunk, rakjuk össze együtt az előadás elemeit, mennyit nevetünk, kínlódunk. Ez a színjátszó műhely szépsége”

– tette hozzá az aligazgató. Kitért arra is, az előadás létrejöttében fontos, hogy élő zenei kísérettel játszották: egy kísérődallamra épül a zenei világa, a The Brothers Four amerikai együttes 1960-ban megjelent, világhírű Greenfields című számára, amelyet egy csomó nyelvre lefordítottak. Az előadásban magyarul, angolul, portugálul, rap- és népzenei verzióban is elhangzik a dal, ez kíséri végig a kétórás produkciót. A zenekar tagjai az iskola volt diákjai, a dobos kilencedikes, a zenekar vezetője az iskola karnagya, zenetanára, Ördög Ödön.

Színház a színházban. A mesteremberek-jelenetek is fergetegesre sikerültek a kolozsvári unitárius iskola diákjainak előadásában Fotó: Biró István

Solymosi Zsolt azt is elmondta, régi hagyományai vannak az iskolai színjátszásnak a kolozsvári unitárius kollégiumban. „A JZSUK színházi műhelye olyan alkotóműhely, ahol azok a diákok vesznek részt, akik közel állnak a színház, színjátszás világához. Dimény Áron színművész jóvoltából megkaptuk Nádasdy Ádám legfrissebb Szentivánéji-álom műfordítását, rendkívül igényes szakemberről van szó, aki állandóan korszerűsíti a fordításokat. A legfrissebb, szeptemberi fordítást kaptuk meg, így rendkívül élő szöveggel dolgozhattunk” – mondta el a Krónikának Solymosi Zsolt.  Hozzátette,

a darab karaktereire nagyon jól ráéreztek a diákok, és bár nincsenek még karakterformáló eszközeik, olyan trükkök, amilyenekkel tapasztalt színészek rendelkeznek, nagyon hitelesek, őszinték, ami bennük van, azt játsszák, osztják meg az előadás során.

„Érdemes megjegyezni, hogy iskolánknak abban a termében játszottuk az előadást, amelyet arról a Felvinczi Györgyről (1645–1716) neveztek el, akit a magyar színjátszás egyik megteremtőjeként tartanak számon. A 17. században az unitárius iskola diákjai többnyire görög mitológiai ihletésű iskoladrámákat írtak, amelyek a magyar színjátszás alapjait képezték. A Kárpát-medencében ekkor még nem volt magyar színjátszás, a kolozsvári unitárius iskolában viszont már igen” – mondta el Solymosi Zsolt.