Johannis lojális együttműködést kért Dăncilától a román külpolitika alakítását illetően

Krónika 2018. május 15., 14:40

Románia külpolitikáját az ország érdekeinek megfelelően kell alakítani, ugyanakkor véget kell vetni az ezzel kapcsolatos belső feszültségeknek – szögezte le Klaus Johannis államfő a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott keddi egyeztetést követően.

Klaus Johannis ismerteti álláspontját a kormányfővel és két miniszterével a Cotroceni-palotában lezajlott megbeszélésen Fotó: Presidency.ro

Johannis azt követően hívta megbeszélésre a kormányfőt, hogy az elmúlt időszakban a szociálliberális kormánykoalíció és a jobboldali államfő az ország külpolitikai irányvonala meghatározásának jogát is elvitatja egymástól. Az elnök a hétvégén jelezte: nem ért egyet azzal, hogy Románia is csatlakozott azon országokhoz, amelyek vétójukkal megakadályozták, hogy az Európai Unió egységes nyilatkozatban ítélje el az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését. Johannis államfő hétfőn egyeztetésre kérte a kormányfőt, hogy a Románia külpolitikájával kapcsolatos „sürgős és kiemelten fontos problémákról”, többek között Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről tárgyaljanak. 

A keddi találkozón az államfő úgy foglalt állást, hogy korrekt, lojális együttműködésre van szükség az állami intézmények között.

Az államelnöki hivatalnak az egyeztetést követően kibocsátott közleménye értelmében a találkozón az elnök rámutatott, Romániának hiteles szereplőnek kell maradnia mind az Amerikai Egyesült Államokkal, mind az Európai Unióval, mind a NATO-val való együttműködésben és más stratégiai partnerségekben. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy Románia külpolitikáját a kiszámíthatóság és az állandóság kell hogy jellemezze, „van néhány olyan elv, amelyektől a döntéshozók – politikai színezettől függetlenül – sosem távolodtak el". „Az egyformán távolságtartó és kiegyensúlyozott hozzáállásunk megváltoztatása csupán aggodalmat és nyugtalanságot szülne” – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség. Johannis a vonatkozó törvényi előírásokra és az alkotmányra hivatkozva lojális és korrekt együttműködésre szólította fel az állam intézményeit.

A Cotroceni-palota szerint a tárgyaláson jelen lévő Viorica Dăncilă miniszterelnök, Ana Birchall miniszterelnök-helyettes és Teodor Meleşcanu külügyminiszter is egyetértett azzal, hogy lojális együttműködésre van szükség az intézmények között Románia külpolitikáját illetően. Johannis államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy felelősen és megkülönböztetett figyelemmel kell meghozni a fontos külpolitikai döntéseket, amelyek kihatással lehetnek az állampolgárok és a nemzet biztonságára.

Kedd délután kiadott közleményében a bukaresti kormány azt állította, hogy uniós fellépése a tavaly decemberi EU-csúcs „nyelvezetével és következtetéseivel” állt összhangban, a két egymás mellett élő állam – Izrael és Palesztina – létét elismerő válságkezelés melletti közös elkötelezettségét demonstrálta, és a békefolyamatot veszélyeztető egyoldalú lépések elkerülését célozta. A bukaresti külügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy „egyoldalúnak” tartja a kizárólag az amerikai nagykövetség kérdésére összpontosító uniós szövegjavaslatot.

Az MTI szerint a román kormány – a korábbi éles támadásoknál diplomatikusabb nyelvezettel – közleményében ismét jelezte: nem fogadja el, hogy az ország külpolitikája kizárólag az államfőre tartozik. Azt is megerősítette: kész együttműködni az elnöki hivatallal abban, hogy Románia kiegyensúlyozott és mérsékelt álláspontra helyezkedjék a közel-keleti kérdésben.