Kolozsváron és Marosvásárhelyen lép fel a magyar blues királya

Gyergyai Csaba 2018. május 15., 12:41

Visszatér Erdélybe a magyar blues koronázatlan királya: szerdán este a kolozsvári Form Space-ben, csütörtökön a marosvásárhelyi Jazz&Blues klubban lép fel Deák Bill Gyula Artisjus díjas énekes és zenekara.

Fotó: Facebook/Deák Bill Gyula

Bill kapitány 1968 óta aktív, és bármennyire hihetetlennek hangzik, fél évszázada rendszeresen színpadra lép különböző produkciókban. Az összetéveszthetetlen hangú Deák Bill Gyula a kőbányai Sztár együttesben kezdte pályafutását, akkor még külföldi együttesek slágereit énekelte, később pedig jazzénekesként működött a Napsugár, a Wanderers és a Loyd zenekarokban.

1979 és 1985 között a Hobo Blues Band tagja volt, ekkor vált országosan ismertté,

majd szólóban, saját zenekarral is turnéra indult. Később a P. Mobil egykori gitárosával, Bencsik Sándorral megalapították a Bill és a Box Companyt, 1983-ban a már legendásnak számító István, a király rockoperában is szerepet kapott. Később az Itt élned, halnod kell, a János vitéz és a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben is fellépett.

Deák Bill Gyula első önálló lemeze 1984-ben jelent meg Rossz vér címmel, ezek után még 5 szólólemeze látott napvilágot, a legutóbbi 2009-ben került piacra. A magyar blues királya legutóbb tavaly, a Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadán lépett fel a kincses városban, Földes László Hobo társaságában.

Azzal foglalkozom, amit a világon a legjobban szeretek, ez pedig a zene, a színpad, a közönség. Ez engem boldog és mérhetetlenül gazdag emberré tesz”

– nyilatkozta a legendás énekes azt követően, hogy bejelentette: idén november 9-én a budapesti Papp László Budapest Sportarénában nagyszabású, az 50 éves karrierjét összefoglaló koncertre készül. Várhatóan ebből az átfogó repertoárból kap ízelítőt a kincses városi és a vásárhelyi közönség is.