Versengés helyett szövetkezik Várad és Debrecen

Pap Melinda 2018. május 15., 11:16

Elsősorban a Nagyvárad és Debrecen közötti turisztikai és kulturális együttműködést erősítené, és akár egy közös turisztikai csomagot is létrehozhat a két település önkormányzata a közeljövőben.

Az együttműködés látványos eredménye a határon átkelő Virágkarnevál Fotó: Facebook

A Nagyvárad és Debrecen között 1992-ben létrejött testvérvárosi kapcsolat a határ menti pályázatok révén az elmúlt években számos intézményre is kiterjedt, a napokban pedig újabb együttműködési megállapodások születtek a Festum Varadinum keretében.

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Várad kulturális folyóirat, valamint a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány lépett együttműködésre.

Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök az eseményen elmondta, hogy a két megyei önkormányzat vezetői a kulturális infrastruktúrát igyekeznek fejleszteni és összekötni. Ennek keretében a Várad folyóirat egy határon átívelő projekthez kötődő multifunkcionális központot hozna létre Nagyváradon, míg magyar oldalon a félig elkészült debreceni Latinovits Színházat fejeznék be.

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester egyébként a Debrecen–Nagyvárad Értesítő (Denagy.hu) román változatának adott interjúban úgy fogalmazott, a jövőben szorosabbra fűzné a kapcsolatot a két város között. A román–magyar határ két oldalán található, több mint negyedszázados testvérvárosi kapcsolatot ápoló városoknak szerinte a jövőben nem a versenyhelyzetre kellene összpontosítania, hanem kiegészíteni egymás ajánlatát. „Ebben az időszakban Nagyvárad a turisztikai ajánlatát próbálja konszolidálni. Egyrészt a város kulturális örökségének rehabilitálásával szeretnénk a történelmi városrészek iránt érdeklődő látogatókat vonzani, másrészt szórakoztató, szabadidős rendezvényekkel próbáljuk emelni a város vonzerejét, ugyanakkor értékesíteni szeretnénk a város termálvízforrásait is, hogy az idelátogatóknak minden igényét kielégítő vegyes ajánlati csomagot állítsunk össze.

Debrecennel együttműködve közös turisztikai csomagot lehetne összeállítani, amely a közép- és kelet-európai körutazásokra, távoli országokból érkező turistáknak ajánlaná a két várost” – jelentette ki Bolojan.

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester

A két város közötti versenyhelyzetre vonatkozó kérdésre elmondta: Nagyvárad nemcsak Debrecennel, de Kolozsvárral vagy Nyíregyházával is vetélytárs, és ennek jótékony hatásai is vannak, arra ösztönzik a városokat, „hogy minél vonzóbb ajánlatokat dolgozzanak ki”, és keressék az együttműködési lehetőségeket. Bolojan az egymást kiegészítő ajánlatokat részesítené előnyben, például oly módon, hogy a két repülőtéren nem indítanak azonos célirányú járatokat. A tervekről elmondta, közös kulturális és turisztikai projekteket valósíthatnának meg, sportversenyeket szervezhetnének együtt. Hasonlóan fogalmazott a napokban Papp László, Debrecen polgármestere is, aki a hírportálnak megerősítette: a két város nem versengési pozíciókat, hanem együttműködési lehetőségeket keres.

Mint arról beszámoltunk, Debrecen önkormányzata még tavaly jelentette be, hogy Nagyváraddal együttműködve pályázna a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.

A közös kulturális projektek között szerepel a virágkarnevál hazai kiadása, a két város közötti együttműködés eredményeként a nagyszabású debreceni fesztivál másnapján évek óta Nagyváradra is áthoznak virágkocsikat, melyeket a magyarországihoz hasonló színpompás felvonulás keretében csodálhatnak meg a váradiak.