Hivatalosan is Jeruzsálembe költözött az izraeli amerikai nagykövetség

Hírösszefoglaló 2018. május 14., 18:02

A Gázai övezet határán zajló, több tucat palesztin áldozatot követelő összecsapások árnyékában tartották meg hétfőn Jeruzsálemben az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének hivatalos átköltöztetési ünnepségét.

Donald Trump amerikai elnököt Izrael barátjának nevező transzparens az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének új, jeruzsálemi épületénél Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az Izrael állam létrejöttének 70. évfordulójára időzített ceremóniát David Friedman nagykövet nyitotta meg, aki kijelentette:

a hétfői nap folyamán beváltják az amerikai népnek tett ígéretet, és elismerik Izrael azon jogát, amelyet a világ bármely nemzete esetében elismernek: azt, hogy megválassza a saját fővárosát.

Donald Trump amerikai elnök videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, korábban pedig Twitter-oldalán azt írta: nagy nap a hétfői Izrael számára. Üzenetében arról beszélt: hosszú évekig nem vettek tudomást a nyilvánvaló tényről, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem. Jared Kushner, Trump főtanácsadója – egyben veje – arról beszélt: a nagykövetség elköltöztetése bizonyítja, hogy az Egyesült Államok betartja az ígéreteit. Az ünnepélyes ceremónia részeként Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter elhúzott egy, a nagykövetség címerét takaró függönyt, ezzel vált hivatalossá a költözés.

A követség új, jeruzsálemi épületének átadására számos magas rangú amerikai tisztségviselő érkezett. A John J. Sullivan külügyminiszter-helyettes vezette küldöttségben Kushner és Mnuchin mellett ott volt Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya, valamint az amerikai kongresszus tizenkét tagja.

Egyébként a nagykövetség megnyitásának alkalmából adott külügyi fogadáson az EU tagállamai közül csupán Magyarország, Románia, Csehország és Ausztria képviseltette magát.

Az új követség felavatása egyelőre lényegében az eddigi jeruzsálemi, vízumügyekért felelős konzulátusi épület új státusba helyezését jelenti az Arnona lakónegyedben, amíg várhatóan hat év alatt elkészül az új, amerikai nagykövetséghez méltó épületegyüttes.

Az új nagykövetségi épület – a jelenlegi konzulátus – a város nyugati, 1967 előtt is Izraelhez tartozó, tehát a nemzetközi törvények szerint nem megszállt területnek tekintendő részén, de annak szélső határán fekszik. Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, majd 1980-ban a "Jeruzsálem törvényben" hivatalosan is annektálta, noha ezt a lépését a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Moszkva és Ankara bírál

Moszkva és Ankara bírálta a nagykövetség elköltöztetését. Oroszország attól tart, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a feszültség növekedéséhez vezethet a térségben – jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Szocsiban.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva „rövidlátó” és „a nemzetközi közösség többségével szemben álló” döntésnek nevezte az amerikai követség Jeruzsálembe történő átvitelét, ami szerinte tovább szítja a feszültséget, és jelentős, áldozatokkal járó konfrontációhoz vezethet Izrael és a palesztinok között.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Londonban arról beszélt: az Egyesült Államok elveszítette jogát arra, hogy közvetítő szerepet játsszon a közel-keleti konfliktusban azzal a döntésével, hogy Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét.

Összecsapások a gázai határnál

A nagykövetség megnyitását megelőzően, illetve azzal párhuzamosan összecsapások történtek palesztin tüntetők és izraeli katonák között a Gázai övezet határán hétfőn, és a palesztin vörös félhold tájékoztatása szerint legalább negyvenegy tüntetőt lőttek le izraeli katonák. Az izraeli média 918 palesztin sebesültről tud. 

{K1}

Háborúra szólít az al-Kaida

Az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólított fel vasárnap Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt. A világhálóra Tel-Aviv szintén muzulmán föld címmel feltett videójában Zavahri azt hangoztatja, hogy Washington lépése annak a bizonyítéka, hogy a tárgyalások és a „megbékélés" nem szolgálják a palesztinok érdekeit.