Még egy lépés az irodalom felé – Sikeresen zárult a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a Csíkszeredai Könyvvásár

Bede Laura , Péter Beáta 2018. május 14., 13:44

Nagy érdeklődés övezte a szervezők összegzése szerint a vasárnap zárult Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, illetve a Csíkszeredai Könyvvásárt. Az immár hagyományosnak számító rendezvényeken nemcsak rengeteg kiadó kínálta portékáját, de összefonódott az irodalom a zenével és a színházzal is.

A bőség zavara. Számos érdeklődő fordult meg a hétvégén Kolozsváron szervezett kulturális rendezvénysorozaton Fotó: Kiss Gábor

Számos könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés, színes esemény gazdagította a vasárnap este zárult 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját. H. Szabó Gyula szervező szerint nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, magasabb volt a részvétel.

„A tavalyi évhez képest idén többen vettek részt a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, amelynek programkínálata, ha nem is gazdagabb, de változatosabb volt az eddigieknél.

Szerintem még egy lépést tettünk az irodalom felé, többek között a színpadi programjainkkal, hiszen a Piros Ildikó-estnek, vagy a Péterfy Sarolttal való beszélgetésnek is ez volt a célja”

– értékelte a Krónika megkeresésére a vasárnap este zárult rendezvénysorozatot H. Szabó Gyula szervező, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke.

{K1}

Hozzátette, szeretett volna még több embert, több fiatalt látni a programokon, bár a kolozsvári Lupescu Kata könyvbemutatójára nagy ifjúsági sikerként tekintenek.

{K4}

Úgy gondolom, hogy most már lassan megtaláljuk a helyünket, mivel már második alkalommal szervezzük meg a könyvhetet május második hétvégéjén. Örülök, hogy a rendezvénynek nem a Főtér, hanem a Fogoly utca adott otthont, mivel ez intimebb környezet, jobban talál ehhez a gondolatkörhöz”

– részletezte H. Szabó Gyula.

{K2}

{K3}

Könyvek találtak gazdára, olvasók találkozhattak neves szerzőkkel a 3. Csíkszeredai Könyvvásáron is, amely csütörtökön nyitotta meg kapuit és vasárnap ért véget.

Az előadói, közreműködői, szerzői, kiállítói visszajelzések pozitívak – mutatott rá Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Kifejtette, a vásárt szervező polgármesteri hivatal a rendezvény előtt azt fogalmazta meg kihívásnak, hogy a nyitott és színes kínálattal az érdeklődő közönséget tudja megszólítani. Az előljáró szerint ez nagymértékben teljesült. „A megnyitótól kezdve minden nap jelentős és mondhatni folyamatos volt a mozgás, nem egyenlő szintű, hol kevesebben, hol nagyon sokan fordultak meg az eseményen.

A könyvvásár egyik lényege az volt, hogy a szerzők művei a kiadóktól az olvasók kezébe kerüljenek. Ebben a tekintetben is azt lehet mondani, hogy rendkívül jelentős volt az olvasóközönség által megvásárolt könyvek száma”

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette, voltak olyan kiadók, amelyek nem voltak annyira bizakodók, mint a szervezők, és a vásár idején kellett feltöltsék készletüket. „Nagyon fontos az, hogy akár szerzőkkel, akár kiadókkal beszéltünk, mindenki úgy érezte, hogy nagy érdeklődésre számot tartó, jól szervezett, örömet sugárzó rendezvénynek volt a részese, és ugyanezt jelezték a látogatók is.

Amíg vannak a térségünkbe szerzők, nyomdák és kiadók, amíg annyira lelkes az olvasóközönség, a választ nem mi adjuk meg, hogy szükség van-e ilyen vásárra, mi csak tudomásul vesszük”

– részletezte Ráduly Róbert Kálmán.

A Csíkszeredai Könyvvásáron részt vevő kiadók szerint sokan érdeklődtek a kötetek iránt, de kevesen vásároltak Fotó: Gecse Noémi

Ferencz Kornélia, a Corvina Könyvesház képviseletében úgy fogalmazott,

nagyon jó hangulata volt a vásárnak, bár érződött az is, hogy Csíkszereda kisváros.

Demeter Éva, a Csimota kiadó részéről úgy vélte, a standjuknál sok érdeklődő fordult meg, vásároltak is, csak nem eleget. Inkább azokat a könyveket keresték, amelyeknek volt bemutatója. A Hungalibri kiadó standjánál, annak ellenére, hogy nem hoztak programot a vásárra, sok könyvet eladtak. Úgy gondolják, megérte eljönniük a rendezvényre, azt is felvetették, hogy karácsony előtt is szükség lenne egy könyvvásárra.

A marosvásárhelyi Lector Kiadó már az első vásáron is képviseltette magát, idén is mindenképp részt akartak venni.

Nagyon professzionális módon szervezték meg a vásárt, voltak nagy rendezvények, közönségcsalogató koncertek. A szervezők maximálisan odafigyeltek minden egyes kiadó kívánságára, szükségletére. Érezhetően nagyobb volt a vásárlóközönség, mint a tavaly”

– mondta Gálfalvi Ágnes, a kiadó vezetője. A Pro Print Kiadó igazgatója, Burus Endre úgy látta, sok érdeklődő volt, viszont kevés vásárló. „Azzal van a gond, hogy a látogatók nézelődni jönnek, nem pedig vásárolni” – tette hozzá.