Aggódik a BBTE magyar tagozata a MOGYE-n kialakult helyzet miatt és kiáll a magyar orvosképzésért

Krónika 2018. május 14., 10:38

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata szerint a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) érintő bármilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést.

Fotó: Biró István

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetősége hétfőn foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a MOGYE-t egyesíteni tervezik a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel. A BBTE magyar tagozata közölte, aggodalommal követi a MOGYE magyar tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot.

Emlékeztetnek, hogy a MOGYE az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.

A BBTE magyar tagozata leszögezte: elfogadja, sőt kívánatosnak tartja az intézményi modernizálást, fejlődést, azonban felhívta a figyelmet, hogy ez nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára. „Épp ezért a MOGYE-t érintő bármilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést, sőt az intézményi fejlődésnek minden esetben tagozati szinten is tükröződnie kell. A szükséges fejlesztések sorába illeszkedik a magyar nyelvű oktatásért felelős intézetek létrehozatala is” – olvasható a közleményben.

A BBTE magyar tagozatának vezetősége támogatja a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatást, annak további intézményesülését, hiszen ez nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, de ezen túl a teljes MOGYE javát is szolgálja. „Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a MOGYE-n működő magyar nyelvű képzésnek nincs alternatívája, az állami felsőoktatás kereteinek feladása veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást, s egyúttal törvényileg biztosított jogaink feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt” – szögezi le közleményében a kolozsvári felsőoktatási intézmény magyar tagozatának vezetősége.