Ákos arról is beszélt a kolozsvári könyvhéten, hogy miért nem tartja magát zenésznek

Krónika 2018. május 14., 08:49

Kovács Ákos dalszerző, énekes Ákos 50 – Visszaszámlálás című könyvét mutatták be vasárnap este a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét zárórendezvényén.

Ákos képes sztorigyűjteménynek nevezte a könyvet Fotó: Ákos.hu/Juhász Viktor

Az album azokat a gazdagon illusztrált visszaemlékezéseket, történeteket tartalmazza, amelyeket Kovács Ákos az áprilisban ünnepelt 50. születésnapja előtti ötven napon jegyzett le. A könyvbemutató alkalmából tartott kincses városi pódiumbeszélgetésen a művész képes sztorigyűjteménynek nevezte a könyvet.

A Kossuth-díjas dal- és zeneszerző, énekes megjegyezte: ha egyszer megírja az igazi önéletrajzát, annak az lesz a címe, hogy „ez is csak velem történhet meg”.

„Amikor gyermekként hegedülni kezdtem tanulni, azzal Guantanamón foglyokat lehetett volna kínozni, és az első zenetanárom egy rosszul sikerült fellépés után azt mondta nekem, hogy Ákos, a zene és te két külön világ” – idézte Ákost az MTI.

Fotó: Ákos.hu/Juhász Viktor

Ennek ellenére folytatta a tanulást, mert úgy érezte: valami tűz ég benne, amit meg kell osztani másokkal. Saját kreatív működése nyitjának is ezt a megosztási vágyat tartotta. Magyarázatként hozzátette: ha valaki egyedül nézi a naplementét, bármilyen szép lehet, nem tudja megélni. Ehhez az is kell, hogy az élményt megossza valakivel.

Az Erdélyben is rendkívül népszerű előadó úgy vélte: az élet rendje az, hogy a fiatalok liberálisan gondolkoznak, és lázadnak a keretek ellen. Felidézte: ő tinédzserként azzal lázadt, hogy konzervatív volt: miután megnézte Huszárik Zoltán Szindbád című filmjét, a nagyapja kabátját és kalapját kezdte hordani. Azt is megjegyezte: elég nevetséges lehetett, mert a fiatal konzervatívoknál csak az idős liberálisok nevetségesebbek.

Fotó: Ákos.hu/Juhász Viktor

A kilencvenes évek magyar popzenekarának, a Bonanza Banzainak az egykori énekese és dalszerzője elmondta, felnéz a zenészekre, mert velük dolgozik, és látja a munkájukat, de magát nem tartja zenésznek, hanem inkább dalszerzőnek, dalszövegírónak, és énekesnek. Arra a Fodor Ákos verssorra reagálva, hogy „mire megtanulsz énekelni, a dalod már rég nem arról szól”, kijelentette: neki az a mentsége, hogy nem tanult meg énekelni. Csak tevékenysége és nem a hangképzése szerint énekes. Az Ákos 50 – Visszaszámlálás című albumot a Fehér sólyom kiadó jelentette meg. A kolozsvári volt a könyv első bemutatója.