A tervezettnél egy évvel később nyílhat meg a brassói repülőtér

Bíró Blanka 2018. május 14., 10:17

Miután úgy tűnt, hogy az évek óta tartó politikai huzavona után végre akadályok nélkül folytatódhat a vidombáki reptér kiépítése, most kiderült, a Brassó megyei légikikötő befejezését és megnyitását egy évvel későbbre kell halasztani.

Fotó: Bizbrasov.ro

A korábban hivatalosan bejelentett határidőkhöz képest módosul a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér befejezésének és megnyitásának ütemterve. Míg a légikikötőt építtető Brassó megyei önkormányzat elnöke, Adrian Veştea korábban leszögezte, 2020-ban már felszállhatnak az első járatok a repülőtérről, mint kiderült, a légikikötő megnyitását egy évről későbbre kell halasztani. Toásó Imelda, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke egy múlt heti turisztikai konferencián már úgy nyilatkozott,

terveik szerint 2020-ig fejezik be az építkezést, és a következő évben, tehát csak 2021 elején kezdheti el a működését a Brassó melletti nemzetközi repülőtér.

Ugyanazon a rendezvényen a szebeni repülőtér vezetőtanácsának elnöke, Gabriel Tischer arról beszélt, hogy az európai direktívák értelmében 2024-től a repülőterek tevékenységét nem lehet szubvencionálni.

Szebenben már elkezdték az átszervezést, a repülőteret működtető társaság kereskedelmi társasággá alakul, hat év múlva már a versenypiac szabályai alapján kell helytállnia. Ez azt is jelenti, hogy

a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér három év alatt kell önfenntartó, sőt nyereséges legyen,

hiszen ha 2021-ben indulnak az első járatok, három év után közpénzből már nem lehet támogatni a tevékenységét.

Adrian Veştea különben május elején a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban tartott konferencián még abban bízott, hogy 2020 júniusában már felszállhat az első gép a reptérről. Hangsúlyozta, azért is bizakodó, mert a központi fejlesztési ügynökségnél sikerült kiharcolni, hogy a beruházás a prioritások között szerepeljen.

Eddig 24 millió eurót költöttek a légi kikötőre, területvásárlásra, különböző tanulmányokra, bekerítették a területet, megépült a kifutópálya.

Idén 200 millió lejes hitelt vesznek fel, ennek az összegnek a nagy részét a repülőtérre szánják. Számítanak a Kovászna megyei, a Brassó városi, sepsiszentgyörgyi, valamint a vidombáki önkormányzat megígért támogatására is. A tanácselnök beszámolója szerint az első tízmillió eurós szakasz tervezése befejeződött, kezdődhet a kivitelezés. A becslések szerint az összköltség meghaladja az 57 millió eurót.

A terminál első lépésben három, majd 12 gép fogadására lesz alkalmas. A legutolsó tanulmány szerint a reptéren első évben 114 ezer utas fordulna meg, az utasok száma tíz év alatt érné el az évi egymilliót.