Rostás Szabolcs 2018. május 14., 08:35

Külpolitikai ballépések

Az egész ámokfutás azzal kezdődött, hogy a kormányt de facto irányító Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök gondolt egyet, és amerikai, valamint izraeli kapcsolatainak egyengetése érdekében úgy döntött, az Egyesült Államokhoz hasonlóan Románia is átköltözteti izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Románia jelenlegi erős embere nemcsak azt hagyta figyelmen kívül, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése megakasztja a közel-keleti békefolyamatot (hiszen Jeruzsálemet a palesztinok is maguknak követelik), és elsősorban emiatt rendkívül megosztja a nemzetközi közvéleményt, de egyszerűen mellőzte az ügyben Klaus Johannis jobbközép államfőt.

Ami a belpolitikai szembenállások ismeretében nem lenne meglepő, csakhogy a román alkotmány jelentős hatáskörrel ruházza fel a köztársasági elnököt a külpolitikai irányvonal meghatározása terén. Johannis joggal és okkal háborodott fel tehát, amikor a kormány formális vezetője, Viorica Dăncilă ki sem kérte a véleményét az ügyben. A román szociáldemokraták eljárása odavezetett, hogy Bukarest jelenleg két, egymástól homlokegyenest eltérő álláspontot képvisel ebben a rendkívül érzékeny kérdésben. (E tekintetben csupán a csehek állnak csehebbül a románoknál, ugyanis Prágában is mást mond az államfő, mint a kormány).

De nem vonul be a román diplomácia fényes győzelmeinek sorába Viorica Dăncilă vatikáni látogatása sem, a jelek szerint ugyanis a miniszterelnök asszony félreértette-hallotta Ferenc pápa Romániába tervezett látogatásának időpontját, bár persze az sem zárható ki, hogy szándékosan félremagyarázta a dolgokat. Még egy kormányfőnek sem válik dicsőségére, hogy ugyanabban a témában országa államfője, valamint a Vatikán is helyesbíti a szavait – az a baj, hogy mindez általában az ország megítélésére vet rossz fényt.

Még csak belegondolni is rossz, hogy miként fogja majd ellátni Románia jövőre az EU soros elnökségét, ha ilyen szinten folytatódik a bukaresti államelnöki hivatal és a kormány közötti adok-kapok. Még az se kizárt, hogy a Vatikán éppen emiatt fogja alkalmatlannak tekinteni a régóta rebesgetett pápalátogatás időpontját. Amelynek – köztünk legyen mondva – akkor lenne igazán időszerűsége, amikor a Szentatya felkeresné Erdélyt, netán Csíksomlyót is. Ha már éppen az ortodoxok és katolikusok együttéléséről kíván tájékozódni...