„Belekóstolhattak” Székelyföld értékeibe a budapesti Székely Fesztivál résztvevői

Krónika 2018. május 13., 13:02

Három nap alatt közel száz erdélyi vállalkozás termékeivel, illetve Székelyföld kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a budapesti Millenáris parkban a hétvégén megszervezett IV. Székely Fesztiválon.

Fotó: Hargita megye önkormányzatának sajtószolgálata

A fesztivál díszvendégeként a Maros megyei szervezők a Hagyományok Házával együttműködve rendkívül gazdag hagyományőrző programot állítottak össze a rendezvény három napjára.

A Maros Művészegyüttes táncosai mellett egy 40 fős hagyományőrző csoport a Felső-Maros mente, a Nyárádmente és a Székely Mezőség jellegzetes táncait, népdalait vitte el Budapestre.

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a közönség két Népművészet Mestere díjjal kitüntetett meghívottat is láthatott, Szabó Teréz mezőkölpényi táncost és népdalénekest, illetve Horváth Elek vajdaszentiványi prímást. A Vendégváró Székelyföld kiállítás keretében Maros megye Marosvásárhely szecessziós örökségét, a megye turisztikai látnivalóit bemutató előadásokkal, egy erdélyi népviselet-kiállítással és fotókiállítással is várja az érdeklődőket.

A Székely Fesztivál az értékekről és a kapcsolatokról szól, mondta köszöntőjében Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, aki szerint mindig örömmel vesznek részt a rendezvényen.

Úgy gondolom, hogy minden szinten erősítenünk kell a magyar közösségek közötti együttműködést, legyen szó tömb és szórványvidék, erdélyi és anyaországi települések közötti kapcsolatról.

Erre ad lehetőséget a Székely Fesztivál, hiszen eljövünk, hogy megmutassuk értékeinket, és az itteni találkozások, beszélgetések nyomán barátságok, közös tervek és üzleti kapcsolatok születnek” – hangsúlyozta a tanácselnök.

Székelyföldi elöljárók és hagyományőrzők a megnyitón Fotó: Hargita megye önkormányzatának sajtószolgálata

A IV. Székely Fesztiválnak szombaton a Háromszék Táncegyüttes volt a vendége, délelőtt Tücsöklakodalom címmel táncos-zenés gyermekfoglalkozásra került sor, majd a Heveder zenekar és Erőss Judit népzenei koncertjére került sor, míg este az Ivácson László rendezte Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadást láthatták az érdeklődők a fesztivál nagyszínpadán. A fesztiválon több háromszéki termelő és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai is részt vettek, akiktől tájékozódni lehet Kovászna megye természeti adottságairól, a borvizekről, mofettákról.

„Mindezen értékeink mellett a magyar szent korona legkeletibb gyöngyszeméről,

Háromszékről még három dolgot hoztunk magukkal: egyrészt a szavazatunk erejét, amivel a FIDESZ-KDNP pártszövetséget támogattuk, másrészt identitásunk szellemi termékét, Sánta Attila: Bühnagy székely szótárát, és nyilván jófajta székely vicceket”

– fogalmazott üdvözlő beszédében Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, átadva a kiadvány egy példányát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a fesztivál fővédnökének. A tanácselnök felszólalásában Budapest és Székelyföld viszonyára is kitért. „Számunkra nem léteznek határok az itthon és az otthon, Budapest és Székelyföld között. Mi egy nagycsaládhoz, egy nemzethez tartozunk. Közös a nyelvünk, a hagyományaink, a szívünk is egy ritmusra ver” – fogalmazott Tamás Sándor.

Fotó: Hargita megye önkormányzatának sajtószolgálata

Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdélyi és anyaországi magyaroknak az év 365 napján minden cselekedetükben partnerként kell gondolniuk egymásra.

Hiszem, hogy ez az esemény elősegíti és megerősíti minden magyarországi emberben, hogy úgy tekintsenek a székelyekre, mint jó szomszédra, jó barátra, rokonra, testvérre.

Arra a testvérre, akire lehet számítani, és aki olyan értékekkel rendelkezik, melyek erősítik az egyetemes magyar kultúrát” – jelentette ki.

{K1}

A háromnapos rendezvényen a látogatók nem csupán Székelyföld ízeivel és kézműves termékeivel ismerkedhetnek, számos hagyományt és népi mesterséget is bemutattak. A látogatók nemezelt táskákat, faragott dísztárgyakat és más kézműves termékeket vásárolhattak, különböző mézeket, lekvárokat és egyéb finomságokat kóstolhattak. Az asztalokról nem hiányzott a Székelytermék védjegyet viselő Hargita Gyöngye ásványvíz és az Igazi Csíki Sör sem.