Ősszel kezdődik Félixfürdő és Püspökfürdő uniós pénzből történő korszerűsítése

Kőrössy Andrea 2018. május 13., 10:55

Ősszel elkezdik a Nagyvárad melletti Váradszentmárton nagyközséghez tartozó Félixfürdő és Püspökfürdő korszerűsítését, miután a finanszírozási szerződéseket már aláírták, és a versenytárgyalás lebonyolítását is előkészítették.

Cristian Laza polgármester bejelentette: a munkálatokat rögtön a nyári szezon vége után, október környékén kezdik el, a 15 millió eurós, az EU által finanszírozott beruházáshoz már minden szükségeset előkészítettek.

Ez egyébként a legnagyobb projekt, amit végrehajtanak a két üdülőhelyen a rendszerváltás óta.

Az Ebihoreanul hírportál beszámolója szerint az elöljáró azt is elmondta: egyes munkálatok egészen 2020-ig zajlanak, ezért a beruházás mindenképpen befolyásolni fogja a jövő évi turisztikai idényt. A projekt egyik legfontosabb része, hogy teljes hosszában korszerűsítik Félixfürdő főutcáját, erre 3,2 millió eurót szánnak. Ennek keretében nemcsak az utat újítják fel, hanem azt egy szakaszon egyirányúsítják, továbbá kiszélesítik a járdát, modernizálják a csatornahálózatot, és föld alá helyezik az elektromos, a telefon- és az internetvezetékeket.

A sétálóövezet mentén szökőkutakat és filagóriákat helyeznek el, és a kerékpárosok számára is külön sávot jelölnek ki. A gyalogosoknak szánt zöldövezet felületének növelése érdekében a váradszentmártoni önkormányzat 170 parkolóhelyet is megszüntet, ezek helyett kétemeletes parkolóházat építenek Félixfürdő bejáratánál a polgármesteri hivatal tulajdonában álló területen.

Cristian Laza tervei között az is szerepel, hogy az önkormányzat költségvetéséből kerékpárutat építenek egészen Nagyváradig,

így a megyeszékhelyen élők számára alternatívát nyújtanak az autós utazásra.

Püspökfürdőn is útfelújítást és bicikliút kialakítását tervezik, továbbá sétálóövezetté alakítják az üdülőtelep központját, ahonnan teljesen kitiltják az autós forgalmat. A polgármester rámutatott: új parkolóhelyet fognak kialakítani, ahonnan a turisták gyalog vagy kerékpárral juthatnak majd el a strandig, amelyet ugyancsak korszerűsítenek, erre a turisztikai minisztérium biztosít 3,2 millió eurót.

A községben ugyanakkor továbbra is gondot okoz a terelőút hiánya, a május elsejei minivakáció alatt például rendszeresen dugó alakult ki az üdülőtelepeken.

Ciprian Anta, Váradszentmárton menedzsere rámutatott: egyelőre nincs megoldás a problémára. Nemrég javaslatot tettek a nagyváradi metropoliszövezetért felelős illetékeseknek egy körgyűrű megépítésére, ennek nyomvonalát is közölték, de választ még nem kaptak.

Korábban a Nagyvárad melletti üdülőhelyeket magában foglaló Szentmártont a megyeszékhely polgármestere, Ilie Bolojan a városhoz akarta csatolni. A liberális párti (PNL) elöljáró két népszavazást is szervezett a megyeszékhelyen, illetve a községben. Bolojan a fürdőtelepek korszerűsítésének szükségességével indokolta a fúziót, rámutatva, a város inkább képes lenne az infra-struktúrafejlesztésre, több látogatót tudna vonzani. Bár a szentmártoni referendum sikeres volt, érdeklődés hiányában Váradon kétszer is elbukott a projekt, ráadásul azáltal, hogy a község élére a korábbi elöljáró, a PNL-s Lucian Popuş helyett a szociáldemokrata Cristian Laza került, már nem mutatkozik esély arra, hogy megvalósuljon Bolojan terve.