FRISSÍTVE – Huszonegy éves csecsen fiatal követte el a párizsi késelést

Krónika , MTI 2018. május 13., 09:18

Terrorista tettként kezelik azt a késes támadást, amely szombaton késő este történt Párizs belvárosában: egy férfi halálra sebzett egy járókelőt, négyet pedig megsebesített, kettőt közülük súlyosan. Az elkövetőről kiderült, hogy csecsen fiatal.
 

Rendőrök lőtték le a támadót Párizs belvárosában Fotó: AFP

A merénylőt – aki „Allahu akbárt” (Allah a legnagyobb) – kiáltozva követte el támadását, a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte.

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet „katonája”. Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propaganda célból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz.

Egy szemtanú szerint a támadó a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, akik előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, ám kénytelenek voltak lőni.

Gerard Collomb francia belügyminiszter tweetüzenetben méltatta a rendőrség „higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette.” Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a „szabadság ellenségeinek”. A támadó kilétéről nem közöltek semmit a francia hatóságok. A francia média viszont vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit.