Sneider Tamást választotta a párt elnökének a Jobbik kongresszusa

Krónika 2018. május 12., 15:00

Sneider Tamást választotta elnökké a Jobbik tisztújító kongresszusa szombaton Budapesten – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője a tanácskozás szünetében újságírókkal.

Sneider Tamás

A politikus tájékoztatása szerint 401 alapszervezet élt a jelölési jogával és 556 küldött jelent meg a kongresszuson. Sneider Tamás a szavazatok 54 százalékát, 298 voksot szerzett meg, a másik jelölt, Toroczkai László pedig 46 százalékot kapott, ami 256 szavazat. Az érvénytelen szavazatok száma kettő volt – tájékoztatott Mirkóczki Ádám.

Azt is ismertette, hogy a szavazást megelőzően mindkét jelölt 12 perces beszédet mondott, azelőtt pedig Vona Gábor leköszönő pártelnök tartott egy értékelő beszédet az elmúlt kétéves elnökségi ciklusról. Az MTI szerint a szóvivő kellően önkritikusnak és tényszerűnek írta le ezt a felszólalást. A szoros eredményt és az esetleges pártszakadást firtató kérdést úgy kommentálta: két nagyon erős személy indult az elnöki posztért, nem várt 80-20 százalékos győzelmet egyik fél javára sem.

A Jobbik történetében nem is volt még ennyire éles elnökválasztás” – értékelt a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy egy küldött távozóban a sajtó elé dobta küldötti kártyáját, úgy reagált, nem tudja ki az, nyilvánvalóan Toroczkai László iránt elkötelezett ember volt, aki így fejezte ki csalódottságát. „Abszolút nem ilyen hangulatban telt a tanácskozás” – tette hozzá, jelezve, legfeljebb 10-15-en távoztak, a határozatképességhez mintegy 270 embernek el kellene menni. A kongresszus az elnökhelyettes, az alelnökök és a választmányi elnök megválasztásával folytatja munkáját.

Az ellenzéki alakulat tisztújító nagygyűlésén két-két elnökjelölt és elnökhelyettes-jelölt, továbbá 14 alelnökjelölt közül választhattak a küldöttek. Fehér Zsolt, az ellenzéki párt jelölő- és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke korábban tudatta, Sneider Tamás és Toroczkai László az elnöki posztra, Gyöngyösi Márton és Dúró Dóra pedig az elnökhelyettesi tisztségre aspirál. A párt hat alelnöki posztjáért Apáti István, Árgyelán János, Bana Tibor, Császárné Kollár Tímea, Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné, Kepli Lajos, Kocziha Tünde, Murányi Levente, Rig Lajos, Stummer János, Szőcs Norbert, Volner János és Z. Kárpát Dániel indult.

Vona Gábor, az alakulat korábbi vezetője az április 8-ai országgyűlési választásokat követően jelentette be lemondását az elnöki tisztségről.