Három hete akadozva működik az elektronikus egészségügyi rendszer

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. május 12., 15:15

Immár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is elismerte, hogy három hete akadozva működik az elektronikus rendszer, de az intézmény továbbra sem ad magyarázatot a meghibásodás okára, mindössze a helyzet megoldását ígérgeti.

Fotó: Veres Nándor

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) arra kéri az egészségügyi szolgáltatókat, hogy „kezeljék felelősségteljesen a biztosítottak egészségügyi problémáit, és ne halasszák el a páciensek vizsgálatát, illetve kezelését”. Mindezt annak nyomán közölte a biztosító, hogy

napok óta akadozik az elektronikus egészségügyi rendszer, amely rendkívüli mértékben megnehezíti többek között a háziorvosok munkáját.

A CNAS csütörtöki közleményében rámutatott: a hálózat május 3-án teljesen leállt, és azóta sem működik tökéletesen, rendszeresen akadozik. A biztosítási pénztár vezetői így fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy a különböző egészségügyi szolgáltatások regisztrálása és elszámolása a periódus teljes időszakában úgy történjen, mintha a rendszer egyáltalán nem működött volna. Közleményében azonban a CNAS nem tért ki arra, hogy pontosan mi okozza a meghibásodást. Azt ugyanakkor közölték, hogy az elektronikus rendszer egyes elemeinek karbantartására vonatkozó szerződések már lejártak, de ígéretet tettek arra, hogy a biztosító saját IT-szakemberei „mindent megtesznek” a probléma megoldása érdekében.

A CNAS egyébként a suport.siui@casan.ro e-mail-címre várja a biztosítóval szerződésben álló szolgáltatók részéről a meghibásodásra vonatkozó tájékoztatásokat.

A biztosító továbbá ígéretet tett az elektronikus rendszer folyamatos „tökéletesítésére”. Ez egyébként az ország egyik legnagyobb állami informatikai hálózata: felhasználóinak száma meghaladja a 70 ezret, és naponta mintegy 700 ezer szolgáltatást regisztrálnak a rendszerben, ezek közül körülbelül 200 ezer orvosi recept.

Fotó: Barabás Ákos

A megoldás a bukarestiek feladata

Duda Tihamér, a CNAS Hargita megyei vezetője lapcsoportunknak leszögezte: a biztosított személyek „nem érezhetik meg, hogy a rendszer pillanatnyilag nem működik megfelelőképpen”, az egészségügyi szolgáltatóknak ilyen esetbe offline üzemmódban kell bevezetniük, regisztrálniuk az egészségügyi szolgáltatásaikat, amelyeket majd elszámolhatnak a pénztár fele. Egyébként nemcsak a szolgáltatóktól, hanem a biztosítottaktól is várják a visszajelzéseket, amennyiben sérültek jogaik, nem fértek hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz. Duda kiemelte,

a helyzet orvoslása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörébe tartozik, ők minden hibáról beszámolnak a bukaresti illetékeseknek.

„A minimum az lenne, hogy előállnak és bocsánatot kérnek”

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke szerint óriási nehézséget jelent a betegek ellátása, amennyiben a rendszer működésképtelen, a probléma pedig immár három hete fennáll.

A háziorvos szerint a biztosítónál „megint félrebeszélnek, hazudnak, sunyítanak”.

„Most sem ismerik be, hogy a rendszerük működésképtelen, továbbá az igazi okot, hogy miért az. Ilyenkor a minimális jóérzés azt kívánja meg, hogy a biztosítási pénztár vezetősége előálljon, elnézést kérjen, illetve elérhetővé tegyenek egy olyan rendszert, amelyben offline is lehet dolgozni anélkül, hogy utólag büntetést kapna a szolgáltató” – magyarázta Szabó Soós Klára.