Rusz Lívia grafikusművész képregényeiből nyílik kiállítás Budapesten

Krónika 2018. május 12., 11:26

Rusz Lívia grafikusművész 1959 és 1981 között a kolozsvári gyermeklapban, a Napsugárban megjelent képregényeiből nyújt válogatást az a kiállítás, amely a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában nyílik vasárnap.

Fotó: Budapesti Román Kulturális Intézet

Az Alexandru Ciubotariu Bukarestben élő grafikusművész által összeállított tárlaton bemutatják a román és magyar nyelvű, limitált példányszámú kiadványt, amelyben a grafikus rajzai láthatók. A kiállítás kapcsolódik a vasárnap Budapesten zajló nemzetközi képregényfesztiválhoz.

Rusz Lívia 1930-ban született Kolozsváron, elsősorban gyerekkönyv-illusztrátorként ismert grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

1958-ig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, majd a Napsugár gyermeklap munkatársa lett. A pártaktivisták és állambiztonsági szervek állandó nyomása miatt 1987-ben Németországba emigrált, később Magyarországon telepedett le. Romániában J. R. R. Tolkien A hobbitjának illusztrátoraként lett közismert (Ion Creangă Kiadó, 1975).

Romániában 13 képregényalbuma jelent meg Lucia Olteanu írónővel karöltve, amelyek nemcsak román, hanem magyar, orosz, német, angol és spanyol nyelven is napvilágot láttak.

További 79 gazdagon illusztrált könyvét adták ki magyar nyelven Romániában, 3 kötetét Nagy Britanniában, 2-őt Németországban, valamint 15-t Magyarországon.