Minőségi oktatást vár a román szaktárca vezetője a tanári bérek „megduplázásáért” cserébe

Krónika 2018. május 11., 20:41

Az utóbbi években duplájára emelkedtek a tanári nettó jövedelmek, így a szaktárca joggal várhatja el, hogy emelkedjen az oktatás minősége is – jelentette ki pénteken Déván Valentin Popa tanügyminiszter.

Valentin Popa tanügyminiszter Fotó: Edu.ro

A szaktárca vezetője úgy vélekedett: tanárok és szülők számára egyaránt előnyös lenne, ha az iskolaigazgatók és tanfelügyelők nemcsak a beütemezett ellenőrzések alkalmával, hanem más alkalmakkor is részt vennének a tanórákon. A miniszter ezáltal a pedagógusok előre be nem jelentett ellenőrzésére ösztönözte az illetékeseket.

Popa szerint ez jobb teljesítményre sarkallná a pedagógusokat és „az intézmény érdeklődését bizonyítaná az oktatási folyamat iránt”.

„Felhívtam a figyelmet, hogy megnőttek a fizetések, a tanárok jövedelme nőtt. Most azonban jogunkban áll elvárni az oktatás minőségének növelését. Az igazgatókkal való találkozó során kihangsúlyoztam ezt” – idézte az Agerpres a tanügyminisztert, aki pénteken találkozott a Hunyad megyei iskolaigazgatókkal és tanfelügyelőkkel, valamint a szakszervezeti képviselőkkel.

Popa a bérekkel kapcsolatban kifejtette: a 2016-os szinthez képest a 2022-re tervezett nettó tanári fizetések átlagosan 90 százalékkal fognak nőni az iskolai, és 82 százalékkal az egyetemi tanárok esetében.