Ünnepi könyvhét: folytatódik a kolozsvári „kalózlány” története

Bede Laura 2018. május 11., 13:38

A Kalózlány-könyvsorozatban minden kötet felülmúlta az előzőt – fogalmazott Lupescu Kata kolozsvári fiatal író ifjúsági kalandregényének a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét nyitónapján, csütörtök délután tartott bemutatóján.

Kádár Hanga és Lupescu Kata a könyvbemutatón Fotó: Bethlendi Tamás

Kifejtette, ez a kiadás tempósabb a Végső kezdet című első kötetnél, illetve nemcsak tizenéveseknek, hanem felnőtteknek is örömet, kikapcsolódási lehetőséget tud nyújtani. A tizenhat éves szerző is úgy vélte, hogy a Pokoli körben a cselekmény, valamint a párbeszédek pörgősebbek, illetve nagy szerepet kapnak a csatajelenetek.

„A Kalózlányt mindig is egy cselekményközpontú könyvnek tartottam, melyben nem a főszereplő alakította a történéseket, hanem a cselekmény »írta« a főszereplőt. Tudatosan senkiről nem mintáztam a karaktereket, és úgy gondolom, mindegyikkel azonosulok, mivel én alkottam meg őket.

Charlotte, a főhősnő karakterét a kötetek során nagyon megszerettem, gyakorlatilag együtt nőttem fel vele” – mondta Lupescu Kata, aki mindössze tizenegy éves volt, amikor első könyvét írta.

Kifejtette, a Kalózlány számára azt jelentette, hogy önfeledten írhat, az alkotás nem igényelt ráhangolódást, odafigyelést. „Amikor volt egy szabad percem, írással töltöttem. Szerintem az embereknek mindig azt kellene tenniük, amit igazán szeretnek, és akkor gyorsabban haladnának a munkával. Én nem korlátoltam magam keretek közé, többek között ezért sikerülhetett hat könyvet írni” – részletezte a szerző.

Hozzátette, az utolsó kötetnek a befejezését érzelmileg sokkoló pillanatként élte meg, nagyon megviselte, hogy olyasvalami zárul le az életében, amely a gyermekkori tapasztalataira épült.

A fiatal író nagy kedvenceinek – A Karib-tenger kalózai, Harry Potter, illetve A Gyűrűk Ura történeteinek – hangulati elemei mindegyik kötetben felfedezhetők egy-egy eseménynél, jelenetnél. A könyv stílusáról, hangneméről a szerző úgy fogalmazott, ez inkább prózai, de a költői kép és retorika is helyet kapott benne. Úgy vélte, a leírásra és párbeszédre is ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni, hogy egyik se váljon unalmassá.

Fotó: Bethlendi Tamás

A második kötetről elmondta, ebben sikerült jobban kibontakoznia, személyiségének köszönhetően több humoros és cinikus elem került bele. Lupescu Kata szerint egy irodalmi szövegnek a humor az egyik alapvető kelléke.