Daea: a belga hagyma olyan, mintha a nadrágszíjadat rágnád

Krónika 2018. május 11., 09:22

A román mezőgazdasági termékek finomabbak, mint azok, amelyeket más európai országokban termelnek – jelentette ki a Dâmboviţa megyei Titun Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki szerint például a belga hagyma „olyan, mintha a nadrágszíjadat rágnád”.

A bukaresti agrártárca vezetője (jobbra) nem adna egy köteg romániai hagymát tíz kilogramm külföldiért Fotó: Adevărul.ro

A tárcavezető elmondta, akárhányszor nyugat-európai országban járt, ellátogatott valamelyik helyi piacra. Közölte, Franciaországban felkereste a párizsi piacot, továbbá megfordult Lengyelországban, Brüsszelben, Luxemburgban, ugyanakkor ellátogatott bolgár piacra is.

„Senkinek nincs olyan finom terméke, mint nekünk. Senkinek, jegyezzék meg, amit mondok, senki nincs előttünk. Ja, előttünk vannak árakban: tejben és tejtermékben, no meg gyümölcsben. Oszt onnantól kezdve az áraik magasabbak, de a minőségük alacsonyabb” – nyilatkozta Daea.

A miniszter példának a belga hagymát hozta fel, amit – véleménye szerint – össze sem lehet hasonlítani a romániaival.

A tárcavezető arra biztatta a gazdákat, hogy tömörüljenek egyesületekbe annak érdekében, hogy erős piaci szereplővé váljanak.

„Hát, édesapám, amikor eszed a brüsszeli hagymát, azt hiszed, hogy a nadrágszíjadat rágod! Nem tudod megrágni. Hát, ehhez képest, a miénk milyen finom! S ezt tudják is, azért is érződik egyféle ellenállás, de még egyszer mondom – s nem szeretnék átmenni produktív nacionalizmusba – velem vagy nélkülem, miniszterrel vagy nélküle, nem fogunk haladni, ha nem szervezzük meg magunkat” – idézte az Agerpres hírügynökség Petre Daea agárminisztert.