Össztűz zúdult a CNCD-re Klaus Johannis államfő megbírságolása miatt

Balogh Levente 2018. május 10., 19:45

Össztűz zúdult az Országos Diszkriminációellenes Tanácsra (CNCD) azt követően, hogy szerdán 2000 lejes bírságot rótt ki Klaus Johannis államfőre, amiért az „büntetőügyesekként" emlegetett egyes politikusokat, akik ellen bűnvádi eljárás indult.

Képünk illusztráció Fotó: Presidency.ro

Johannis korábbi pártja, a Nemzeti Liberális párt (PNL) elnöke csütörtökön botrányosnak minősítette a testület döntését, amely szerinte politikai szempontok alapján született. Úgy vélte, többek között az ilyen helyzetek miatt volt fontos a nagyobbik kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára, hogy a testületben addig a PNL által birtokolt helyet koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vegye át.

A politikus szerint az a tény, hogy a testület Johannist megbüntette, Viorica Dăncilă miniszterelnököt viszont nem, amikor az autista személyekre tett sértő kijelentést, szintén azt jelzi, hogy politikai utasítások alapján dolgozik.

Ennek nyomán szerinte a testület „diszkriminációs bizottsággá" vált.

A PNL ezért módosítani kívánja a CNCD jogállását szabályozó törvényt, és a civil szféra bevonásával, a politikum kiiktatásával nevezné ki a testület tagjait.

Raluca Turcan, a párt első alelnöke azt is közölte, hogy alkotmánybíróságon támadják meg a CNCD jelenlegi összetételét meghatározó szavazást, amely álláspontjuk szerint nem tartotta tiszteletben a vonatkozó törvényeket és a parlamenti erőegyensúlyt.

A liberális oldalhoz közel álló ActiveWatch nevű civil szervezet is bírálta a CNCD-t, „nekrológban" véve búcsút az intézménytől, amely álláspontja szerint ugyan sohasem működött tökéletesen, de mégis bizonyos szintű bizalmat élvezett.

2018 elejétől viszont már nem tudott ellenállni a rá nehezedő politikai nyomásnak, a szerdai döntéssel pedig feladta és nevetségessé tette eddigi küldetését. Az ActiveWatch néhány aktivistája csütörtökön szimbolikus gesztusként koszorút és virágokat helyezett el az intézmény székháza előtt. Mircea Toma, a szervezet elnöke szerint nem ismerni a „büntetőügyesek" nemzetiségét, nemét vagy azt, hogy fogyatékkal élők-e, márpedig a CNCD-nek ezen kategóriákra terjed ki a hatásköre.

A bírálókhoz csatlakozott a diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba is,

aki már az 5-4-es szavazattöbbséggel meghozott szerdai döntés után is jelezte: ő a bírság kiszabása ellen voksolt, a csütörtöki ActiveWatcha-akció során ugyanakkor óva intette Tomáékat attól, hogy egyetlen döntés nyomán általánosítsanak, hiszen „még zajlik a csata". Asztalos közösségi oldalán közölte, elkészült a különvélemény szövege, amelyet az illetékes bíróság rendelkezésére bocsát majd, hogy kijavíthassák a tanács szerdai döntését. Asztalos szerint nincs olyan bíró Romániában, aki helyben hagyná a testület döntését.

Mint megírtuk, Klaus Johannis közölte: bírósághoz fordul a bírság miatt, az arról szóló határozatot ugyanis politikai döntésnek tekinti.