Csak cammognak a bukaresti hatóságok medveügyben

Bíró Blanka 2018. május 11., 11:01

Beavatkozási kvótát javasolt az RMDSZ medveügyben, az alsóház szakbizottsága rábólintott a kezdeményezésre. A szövetség honatyái a környezetvételmi miniszterrel is egyeztettek, módosítanák a medvepopuláció szabályozására vonatkozó menedzsmenttervet.

Fotó: Sándor Csilla

Pozitívan véleményezte a képviselőház környezetvédelmi szakbizottsága az RMDSZ tervezetét, amely arra kötelezné a hatóságokat, hogy időben, kötelező módon szabjanak meg minden évben egy beavatkozási kvótát azokra a nagyvadakra, amelyek az emberek életét, testi épségét, vagy a javakat veszélyeztetik.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést az alsóház hozza meg, a javaslatcsomag akár a következő hetekben a képviselőház plénumának napirendjére kerülhet.

Korodi Attila parlamenti képviselő a Krónika érdeklődésére elmondta, az RMDSZ székelyföldi honatyái szerdán Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel egyeztettek medveügyben. Mint mondta, azt kérték a minisztertől, hogy a szövetség által megfogalmazott javaslatok kerüljenek bele a medvepopuláció szabályozására vonatkozó menedzsmenttervbe. Emlékeztetett: a tervről már lezajlott egy közvita, amely jelenleg a bizottságok szintjén folytatódik. Korodi hangsúlyozta,

ez a dokumentum több területen is szabályozza majd a medvepopulációval kapcsolatos kérdéseket, az alapja egy aprólékos felmérés, amely alapján pontosan meghatároznák a medvék számát,

az idősebb, fiatalabb, a hím és a nőstény példányok arányát. A terv kitér a témával kapcsolatban az erdőgazdálkodásra, a mezőgazdasági óvintézkedésekre, az erdei gyümölcs- értékesítésre is, de fontos eleme, hogy milyen beavatkozásra van mód vadkár vagy medvetámadás esetén.

A szövetség politikusai a kártérítés folyamatát decentralizálnák, hogy azt ne késleltesse a bukaresti bürokrácia.

Korodi Attila elmondta, azt próbálják elérni, hogy a medvék által megtámadott emberek is kaphassanak kártérítést, hiszen meglátásuk szerint az áldozatok erkölcsi kárpótlásra jogosultak. Ugyanakkor azt is javasolták, hogy a veszélyes medvék kiemelésének, vagy éppen kilövésének költségeit, térítse meg a vadásztársaságoknak a minisztérium.

„Jelenleg ez mind kiadást jelent a vadásztársaságoknak: a medvék elköltöztetése, a kilövés, azután a tetem semlegesítése. Ha ezeket a költségeket a minisztérium finanszírozza, szerződést kötve a vadásztársaságokkal, akkor ez utóbbiak már nem lennének rákényszerülve arra, hogy a kilövés lehetőségét eladják a medvevadászoknak” – sorolta a Hargita megyei politikus.