Orbán Viktor újraválasztása után: tizenkét éves időtávban kell gondolkodnunk

MTI 2018. május 10., 15:50

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort csütörtökön a budapesti Országgyűlés. Újraválasztása után tartott beszédében azt mondta: régen álltak olyan jól a csillagok Magyarország felett, mint éppen most. 

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén Fotó: Kovács Tamás/MTI

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be a kormányfői tisztséget – 134 igen szavazattal, 28 nem ellenében választották meg a képviselők. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett.

„A kormány a kétharmados alkotmányos többség alapján áll, de mindig a három harmadot szolgálja majd” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztása után tartott beszédében, az Országgyűlésben.

A haza nem lehet ellenzékben, mert az magasan a pártok felett áll, szolgálata nem függhet attól, hogy éppen ellenzékiek vagy kormánypártiak vagyunk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Derűlátón, bizakodóan és tettre készen állok most Önök előtt” – jelentette ki. A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson, és különösen azoknak, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak. Újraválasztása után tartott beszédében azt mondta: régen álltak olyan jól a csillagok Magyarország felett, mint éppen most. „A magyar ügy ma nyert ügy, minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek” – fogalmazott.

Szavai szerint a magyarok már nemcsak abban hisznek, hogyha jól végzik a dolgukat, a holnap nem lesz rosszabb a mánál, hanem abban is, hogy a holnap jobb lehet. „Azt akarják, hogy az előttünk álló jövő lehetőségeihez méltó kormányunk legyen. Ez bátorít és feljogosít, hogy terveinket ne négy-, hanem tízéves kitekintéssel készítsük el. Sőt, inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a felelős kormányzás is ezt követeli meg, hiszen az Európai Unió következő költségvetése, illetve végrehajtása valójában 2030-ig tart majd.

Orbán Viktor – akit 1998, 2010 és 2014 után negyedszer választottak kormányfővé – ezután esküt tett az Országgyűlésben.