Tárgyalási helyzetekre is felkészítették a diákokat a BBTE Mentor Klubjában

Krónika 2018. május 10., 11:23

Második alkalommal  szervezték meg a Mentor Klubot, a BBTE tehetséggondozó programját, amelyen a diákok egy teljes tanéven keresztül vehettek részt olyan előadásokon és műhelymunkákon, amelyek az ún. puha faktorok fejlesztését hivatottak elősegíteni.

A diákokat arra is rávezették, hogy milyen tanulási technikákat érdemes alkalmazni

A puha faktorok – például a megfelelő kommunikációs készség, a csapatban való munka képessége, vagy a konfliktusos helyzetek hatékony kezelése – olyan személyes komepetenciák, amelyek ma már legalább annyira fontosak a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedéshez, mint a szakmai felkészültség és a tárgyi tudás. Az egyetemi évek alatt a hangsúly elsősorban az utóbbin van, a puha készségek elsajátítása pedig jellemzően háttérbe szorul.

A kolozsvári BBTE Mentor Klubja ilyen tekintetben hiánypótló tehetséggondozó program, ahol a felvételt nyert diákok képzések és műhelymunkák révén ezeket a készségeiket tudják fejleszteni.

A szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatása szerint a program második kiadása összesen tíz ilyen témakört kínált a 25 résztvevő számára, akiket egy előzetes felvételi után választották ki, amelyen a beküldött önéletrajzokat és karrierterveket értékelték.

A témakörök kiválasztása során kiemelt szempont volt, hogy ezek olyan készségek fejlesztését célozzák meg, amiket a résztvevők egyrészt egyetemi éveik alatt, másrészt pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során egyaránt tudnak hasznosítani. A diákok így nem csak ahhoz kaptak segítséget, hogy miként tudnak egy hatásos prezentációt előkészíteni, illetve milyen tanulási technikákat érdemes alkalmazni, hanem többek között arra is, hogy milyen módszereket alkalmazhatnak különböző tárgyalási helyzetekben, vagy miként tudják a saját „személyes márkájukat” hatékonyabban felépíteni.

Az előző kiadáshoz képest a résztvevők és a képzési tematikák száma mellett a foglalkozásokat tartó trénerek száma is jelentősen bővült. A második kiadás képzői voltak: Benedek István, Benkő Ilona, Csonta András, Dániel Botond, Fugel Edina, Kádár Magor, Könczei Zsolt és Krippán Kinga. A kétheti rendszerességgel szervezett foglalkozások mellett a Mentor Klub második kiadásával egy alumni rendszer is elindult, ahol az előző évben végzett klubtagok dolgozhattak együtt egy közös projekten.

A Mentor Klub harmadik kiadása várhatóan 2018. októberében indul. A program továbbra is szakiránytól függetlenül minden diák számára nyitott, aki alap- vagy mesterképzéses tanulmányokat folytat a kolosvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen.