Nem vezet jóra a sofőrvizsgát érintő szigorítás, több hónap a várakozási idő

Bíró Blanka , Dósa Ildikó 2018. május 10., 11:00

Mintha szándékosan nem kedvezne az állam azoknak, akik jogosítványt szereznének: Háromszéken mégis bevezetik, hogy csak a megyeszékhelyen lehessen gyakorlati vizsgázni, Hargita megyében pedig még mindig több hónapos az előjegyzés.

Fotó: Barabás Ákos

A korábbi lakossági nyomás ellenére mégis szigorítják Háromszéken a jogosítvány megszerzéséhez szükséges eljárást, a prefektúra döntése értelmében ugyanis

május 21-étől egész Kovászna megyében csak Sepsiszentgyörgyön lehet majd letudni a gépkocsivezetői vizsga gyakorlati próbáját.

A kézdivásárhelyiek – Sepsiszentgyörgy mellett eddig a céhes városban szerveztek gyakorlati vizsgát – emiatt joggal érezhetik úgy, hogy hátrányos megkülönböztetésben van részük, hiszen alkalmanként akár 30-40-en is be kell hogy utazzanak a megyeszékhelyre. A megszorítás lehetősége már tavaly novemberben felvetődött, akkor azonban a lakossági felháborodás nyomán elhalasztották a gyakorlatba ültetését.

„Nem jár drámai következményekkel”

Sebastian Cucu prefektus most a Krónikának úgy fogalmazott: novemberben nem tett ígéretet arra, hogy Kézdivásárhelyen megtartják a vizsgát, mindössze arról volt szó, hogy elemzik a lehetőségeket. „Közvitát tartottunk, voltak érvek és ellenérvek, végül az a döntés született, hogy csak Sepsiszentgyörgyön szervezünk gyakorlati vizsgát. Ennek összetett okai vannak” – magyarázta a prefektus.

Korábban egyrészt arra hivatkoztak, hogy a megyében nincs elég vizsgáztató rendőr, illetve felmerült az is, hogy a kisvárosban nincsenek megfelelő körülmények, kicsi a forgalom,

nincsenek például villanyrendőrök és buszjáratok, ezért túl egyszerű a közlekedés, ugyanakkor azzal is szembesültek, hogy a kisebb településeken gyakoribbak voltak a visszaélések. A prefektus úgy vélte: a döntés nem jár „drámai következményekkel”.

Fotó: DRPCIV

Másként vélekedik azonban Fejér László Ödön felsőháromszéki szenátor, aki kedden találkozott a jogosítvány-kibocsátó rendszerért felelős országos főfelügyelővel, Florin Cătană pedig megígérte, kérni fogja a prefektust, hogy halassza el az intézkedést. Jelenleg egyébként az előírások szerint Kézdivásárhelyen csak egyszer lehet vizsgázni, amennyiben a tanuló vezető elbukik, másodszor már csak Sepsiszentgyörgyön próbálkozhat újra. A szenátor rámutatott: hiába kérte, eddig nem mutattak neki olyan jogszabályt, amely alapján tiltani lehetne Kézdivásárhelyen a sofőrvizsga gyakorlati részének lebonyolítását.

Sajnos nemcsak Kovászna megyében merült fel ez a gond, de remélem, hogy olyan precedenst teremthetünk, amivel az egész országban egységesen meg lehet oldani a problémát”

– szögezte le Fejér László Ödön. Meghívására Florin Cătană főfelügyelő hamarosan terepszemlét tart Kézdivásárhelyen, hogy személyesen is megbizonyosodjon arról, minden körülmény adott a céhes városban annak érdekében, hogy a felsőháromszéki és orbaiszéki lakosság ott vizsgázhasson.

Fotó: Pinti Attila

Hargita megyében eközben továbbra is az okoz mérhetetlen bosszúságot a tanuló vezetőknek, hogy rengeteget kell várni a sikeres elméleti vizsga után a gyakorlati megmérettetésre. A megyében átlagosan három hónapos a várakozási idő, de például Székelyudvarhelyen öt hónap is eltelhet a gyakorlati vizsga időpontjáig. A nagyobbik székelyföldi megyében ugyancsak a probléma legfőbb oka, hogy túl kevés a vizsgáztatói engedéllyel rendelkező rendőr. Szilágyi Ferenc székelyudvarhelyi sofőroktató rámutatott: a napokban egy tanítványa október másodikára kapott időpontot.

Aki sajnálatos módon a második vizsgán is megbukik, a harmadik időponttal nagy valószínűséggel már kifut az évből.

De megteheti, hogy Csíkszeredában iktat egy kézzel írott kérést, amit ha jóváhagynak, próbálkozhat harmadszor is” – magyarázta. Szilágyi elmondta: a megyében nyolc vizsgáztató van, alkalmanként pedig ketten-hárman, esetleg négyen dolgoznak. Hozzátette: egy tanulónak 25 percet kell vezetnie, de ehhez hozzáadódik az idő, amíg a rendőr felszereli a szélvédő belső részére az utat rögzítő táblagépet, így ketten egy alkalommal húsz tanulót tudnak levizsgáztatni.

„Siralmas a tanuló vezetők felkészültsége”

A személyzethiányra hivatkozik Adrian Pănescu, a prefektúra szóvivője is, aki közölte, hónapok óta kérik a személyzetbővítést a bukaresti központtól. A Hargita megyei jogosítványnyilvántartó hivatal irodavezetője jövő héten a belügyminisztériumba megy megbeszélésre, bíznak benne, hogy jó hírekkel tér vissza.

Fotó: DRPCIV

„Nem állunk cifrán. Idén tavasszal három vizsga volt meghirdetve három posztra, és senki nem jelentkezett. Ez közszolgáltatás, legtöbben pedig olyan állást szeretnének, ahol kevesebb a munka és jobb a fizetés” – panaszolta a szóvivő. Pănescu ugyanakkor megjegyezte:

a megye egész területén siralmas a tanulók felkészültsége, 100 vizsgázóból átlagosan 60-an megbuknak az első alkalomkor. „Sokan a széket sem tudják beállítani” – nehezményezte.

Nemrég Kolozs megyében is hasonló gondokkal küszködtek, év elején azonban új vizsgáztató rendőröket alkalmaztak, így például Kolozsváron a korábbi háromról két hónapra csökkent az előjegyzési idő. A megyeszékhelyen egy-egy vizsganapon öt-hat rendőr ellenőrzi a jelentkezők gyakorlati tudását.