Kolozsváron és Csíkszeredában is a könyvé a főszerep csütörtöktől vasárnapig

Kiss Judit 2018. május 10., 09:02

Írókat, költőket lát vendégül, könyvbemutatókat, megemlékezéseket, koncerteket, gyerekprogramokat vonultat fel, és persze rengeteg új kiadványt kínál két csütörtökön kezdődő könyves rendezvény: a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a Csíkszeredai Könyvvásár is vasárnapig tart.

Fotó: Facebook/Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Kolozsváron és Csíkszeredában is csütörtökön kezdődik, és vasárnapig tart az immár hagyományosnak számító, gazdag kulturális programsorozatot kínáló könyves rendezvény. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten és a Csíkszeredai Könyvvásáron nemcsak rengeteg kiadó kínálja portékáját, de összefonódik az irodalom, zene, a színház, gyerekeknek és felnőtteknek szóló események egyaránt szerepelnek a programokban.

{K1}

Átadják az E-MIL Méhes György-díjait Kolozsváron

A kincses városban főként a Fogoly utcában várják a könyvbarátokat a 8. alkalommal szervezendő szemle programjai, de más helyszíneken is tartanak könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, megemlékezéseket.

A könyvhét csütörtökön 16.30-kor nyílik meg a Fogoly utcában,

a nyitányon kívül számos rendevény várja az érdeklődőket, többek közt Szabédi László (1907–1959) költőre, újságíróra, műfordítóra emlékeznek koszorúzással, egyik darabja ősbemutatójával, kerekasztal-beszélgetéssel, valamint bemutatják Lászlóffy Aladár Dühöng a déli szél című, a Hunyadiakról szóló történelmi regényét.

Pénteken és szombaton is változatos a felhozatal, fellép a Codex régizene-együttes, a kolozsvári színész zenekar, műfordítók tartanak kerekasztal-beszélgetést, bemutatják többek közt az Allahot kerestem, Jézusra találtam című könyvet, Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetében című kötetét. Jékely Zoltán költőről tartanak beszélgetést, valamint a népszerű magyarországi pszichológus, Bagdy Emőke is előadást tart.

Vasárnap Lászlóffy Csaba költőre emlékeznek, megtartják a hagyományos, Hangzó csoda című közösségi felolvasást – ezúttal Mátyás királyról szóló mesék csendülnek fel, igazodva a Mátyás-emlékévhez.

Gazdag kínálattal zárul a kolozsvári könyvhét vasárnap este: Kovács Ákos 50 Visszaszámlálás című könyvét mutatják be, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) megtartja Álljunk meg egy szóra! beszélgetősorozatának soron következő részét, amelynek meghívottja ezúttal László Noémi, majd átadja az E-MIL a Méhes György-díjakat. A részletes program az ünnepi könyvhét honlapján, valamint a rendezvény Facebook-oldalán olvasható.

Szabó T. Anna és Dragomán György Csíkban

A Csíkszeredai Könyvvásár szintén rendkívül változatos programot kínál: számos könyvbemutató, közönségtalálkozó, koncert, gyerekfoglalkozás várja az érdeklődőket az Erőss Zsolt-arénában.

Előkészületek Csíkszeredában Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai önkormányzat által harmadízben szervezett vásárra több mint 30 erdélyi és magyarországi kiadó hozza el könyveit, egyes rendezvények külső helyszíneken is zajlanak majd, szerzők tartanak iskolákban rendhagyó irodalomórákat, az Új Kriterion Galériában pedig beszélgetésen vehetnek részt, és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A könyvvásár ünnepélyes megnyitóját csütörtök este nyolc órától tartják,

rögtön utána a Sebő együttes koncertezik, közreműködik Kovács András Ferenc költő. Szombaton a csíkszeredai Role zenekar lép a könyvvásár színpadára, ezúttal versekre írt dalaikból hoznak el egy csokorral: József Attila, Ady Endre, Arany János és más költők versei szólalnak meg dalban.

Pénteken többek közt Kürti Andrea illusztrátorral tartanak beszélgetést, bemutatják dr. Nagy András Lót visszanéz című könyvét, pódiumbeszélgetést tartanak Irodalom a periférián címmel Hajdú Farkas-Zoltán Ki ez az Ipse? című kötetéről, bemutatják Egyed Emese Paian című verseskötetét.

Szombaton többek közt Dániel András magyarországi íróval, illusztrátorral találkozhat a közönség, bemutatják Kántor Lajos, Láng Gusztáv Száz év kaland című kötetét, Balázs Lajos Nyergestető – A Lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című könyvét és a Székelyföld folyóirat májusi lapszámát.

A csíki könyvvásár vendége lesz Szabó T. Anna és Dragomán György író házaspár:

Ketten és külön című előadóestjüket szombaton láthatják-hallhatják az érdeklődők. A részletes program a Szereda.ro honlapon található.