Orvosoknál tartott házkutatást a DIICOT, Frunda cége is érintett lehet

Krónika 2018. május 09., 22:26

A DIICOT marosvásárhelyi területi egysége a rendőrség bevonásával 68 házkutatást tartott az ország egész területén olyan ügyben, amelyben országszerte több orvos és asszisztens érintett.

Képünk illusztráció Fotó: Agerpres

Az idézett forrás szerint 2013-tól kezdve több Maros megyei és más megyékben élő orvos, szakorvos és háziorvos többrendbeli hamisítást követett el, amikor fiktív beutalókat, recepteket, regisztereket állított ki. A közlemény konkrét példákat is megemlít, amikor olyan orvosi eszközöket számoltattak el az egészségbiztosítási pénztárral, amelyekre a pácienseknek nem volt szükségük. „Ezeket az ország egész területén két marosvásárhelyi cég forgalmazta, amelyek ezáltal illetéktelen jövedelemre tettek szert” – állítja a vádhatóság.

A G4Media.ro hírportál ügyészségi forrásokból úgy értesült, a DIICOT által vizsgált cégek egyikének Frunda György a többségi tulajdonosa.

A cégbíróság nyilvántartása szerint a marosvásárhelyi Ortoprofil Prod Kft. részvényeinek 64 százaléka az RMDSZ politikusának a tulajdonában van, a cég ügyvezetője és társtulajdonosa Boga Ferenc Vilmos. Az orvosi és laboratóriumi berendezéseket gyártó cégnek 219 alkalmazottja van, 2016-ban több mint kétmillió eurós nyereséget termelt.

Az ügyészek 10 millió lejre becsülik a törvénytelen tevékenység nyomán keletkezett kárt, de a pontos érték megállapításához az adatok további feldolgozására van szükség. A DIICOT marosvásárhelyi székhelyén mintegy 50 személyt állítanak elő.