Magyar tanár–diák-összefogás: jogi úton akadályoznák meg a MOGYE és a Petru Maior egyesítését

Krónika 2018. május 09., 17:22

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói és diákjai közösen lépnek fel annak érdekében, hogy megakadályozzák a MOGYE és a román tannyelvű Petru Maior Egyetem tervezett egyesítését. Leszögezték: ezt jogi úton akarják elérni.

Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Rádió tájékoztatása szerint a magyar tagozat diákjai és tanárai kedden este tanácskozást tartottak az egyetemen kialakult helyzetről. A pedagógusok tájékoztatták a diákokat az egyetemegyesítéssel kapcsolatos álláspontjukról és a további lépésekről is egyeztettek. Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője a rádiónak azt nyilatkozta,

egyetértettek a diákszövetség vezetőivel abban, hogy az utcai véleménynyilvánítást jelen pillanatban nem tartják szerencsés megoldásnak, inkább bíróságon próbálják megakadályozni a fúziót, amely a magyar tagozat fokozatos súlyvesztésének újabb állomása. 

„Úgy értékeljük, nem volt teljesen törvényes az a szenátusi ülés, melyen a két oktatási intézmény egyesüléséről döntöttek” – nyilatkozata a rádiónak Szabó Béla. A professzor fontosnak tartotta hangsúlyozni: a marosvásárhelyi orvosi egyetemen az oktatás ugyanolyan formában zajlik, mint eddig, és a magyar tagozat megoldatlan helyzete nem jelenti azt, hogy ne működne továbbra is az egyetemen a magyar tannyelvű képzés.

Ladányi Emánuel, a magyar diákszövetség vezetője szerint

a magyar diákok álláspontjáról sokat elmond az, hogy nem jelentek meg a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) által szervezett tiltakozásokon.

{K1}

„Egyetértünk a tanárainkkal abban, hogy nem az utcán, hanem jogi úton kell rendezni az egyetem ügyét. Kutya kötelességünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megvédjük – s lehetőség szerint jobbá tegyük – a magyar oktatást az orvosi egyetemen” – mondta a helyi rádiónak Ladányi. 

Amint arról beszámoltunk, mind a MOGYE, mind pedig a marosvásárhelyi Petru Maior Tudományegyetem szenátusa megszavazta április 18-án a két oktatási intézmény egyesülését. A magyar tagozat a MOGYE szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. A romániai magyar politikai alakulatok, civil és szakmai szervezetek is egyértelművé tették: a magyar oktatás elsorvasztásával járhat a két intézmény fúziója.