„Megmenekült” a váradi sürgősségi: visszavonják kollektív felmondásukat az orvosok

Kőrössy Andrea 2018. május 09., 16:38

Megállapodásra jutottak a nagyváradi megyei kórház vezetőségével, ezért mégsem mondanak fel a sürgősségi osztályon és a rohammentő-szolgálatnál (SMURD) dolgozó orvosok és asszisztensek, az ügyben azonban folytatódik az éles politikai vita.

Fotó: Veres Nándor

Hadrian Borcea osztályvezető főorvos – aki múlt héten elsőként nyújtotta be felmondását, miután a helyi önkormányzat csökkentette az alkalmazottak bérpótlékát – az Ebihoreanul.ro hírportálnal azt nyilatkozta: az igazgatóval folytatott tárgyaláson megállapodtak abban, hogy

a kormány mindegyik asszisztensnek biztosítja az adott alkalmazotti kategóriának előírt minimális pótlékot. Az orvosok ugyanakkor egyelőre azzal a többletjuttatással maradnak, ami az önkormányzat által múlt csütörtökön elfogadott határozatában szerepel.

Borcea hangsúlyozta: a kollégáival megbeszélték, hogy visszavonják felmondásukat, ugyanakkor elvárják a felelősöktől, hogy legalább ismerjék el hibájukat, ami miatt az alkalmazottak szélsőséges lépésre szánták el magukat, amely kis híján katasztrófához vezetett.

Miután múlt héten Borcea benyújtotta felmondását, a hét elején a sürgősségi és a SMURD mind a 40 orvosa és az asszisztensek mintegy 80 százaléka kollektív felmondást iktatott a kórház titkárságán. Erre azért került sor, mert múlt csütörtökön a helyi önkormányzat határozatot fogadott el arról, hogy az orvosoknak járó pótlékot 60 százalékkal, az asszisztensek többletjuttatását pedig 25 százalékkal csökkentik.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a politikai szintű vita csak most kezdődik, a Bihar megyei prefektúra ugyanis szerdán közleményben jelezte, hogy megvizsgálták a szóban forgó – 2018/439-es számú – tanácshatározatot, és mivel törvényellenesnek találták, bíróságon támadták meg azt.

A kormányhivatal rámutatott: a jogszabályok értelmében a helyi önkormányzat által elfogadott határozat nem írhat felül magasabb rangú dokumentumot, így törvényt, kormányhatározatot vagy kormányrendeletet, az egészségügyi alkalmazottak bérére vonatkozóan pedig már létezik ilyen.

A prefektúra azt is kifogásolta, hogy a határozat nem tartalmaz érdemi indoklást. A közlemény szerint a határozatba foglalt előírások alkalmazását addig felfüggesztik, amíg az ügyben jogerős ítélet születik.

Kedd esti nyilatkozatában Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyváradi önkormányzat lépése egyszerűen törvénytelen. Erre reagálva viszont Ilie Bolojan, a megyeszékhely nemzeti liberális (PNL) polgármestere a Digi 24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: a tárcavezető nem tudja, miről beszél, a határozat pedig szerinte megfelel a jogszabályoknak. Az elöljáró azért is bírálta Vasilescut, valamint Sorina Pintea egészségügyi minisztert, hogy „miután két hónapig szédítették az egész egészségügyi rendszert, most még arra sem képesek, hogy bocsánatot kérjenek az alkalmazottaktól”.