Vezetékes óriás: a Vodafone megveszi a UPC Romániát is

Bálint Eszter 2018. május 09., 16:31

Egy csaknem 19 milliárd eurós tranzakció keretében a Vodafone tulajdonába kerülnek az amerikai kábelszolgáltató óriás, a John Malone milliárdos által irányított Liberty Global németországi, romániai, magyarországi és csehországi érdekeltségei.

A csoport része a UPC Románia, amelynek ügyfelei az üzlet lezárása nyomán átkerülnek a Vodafone-hoz. Az Economica.net portál számításai szerint a tranzakció nyélbe ütése nyomán a Vodafone-nak 11 millió ügyfele lesz Romániában, éves üzleti forgalma pedig megközelíti a 900 millió eurót.

A Vodafone Európa legnagyobb vezetékes szolgáltatója lesz a Liberty Global akvizícióval,  amely képes teljes körű szolgáltatások – mobil, vezetékes internet, televízió és telefon – nyújtására”

– mutatott rá az üzlet súlyára a reggeli bejelentést követően összehívott sajtóbeszélgetésen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. Mint kiemelte, a befektetéssel a Vodafone Európa vezető új generációs hálózati (NGN) infrastruktúra tulajdonosává válik 54 millió vezetékes/optikai lakossági internet-előfizetővel, összességében pedig 110 millió háztartás és vállalkozás elérésével. A tranzakciót az Európai Bizottság illetékes jóváhagyni, ami 2019 közepére zárulhat le. Az eljárás lezárásáig a cégek működésében nem lesz változás, a tevékenységet versenytársakként folytatják.

Amanda Nelson hangsúlyozta: a megállapodás felgyorsítja a konvergens – a mobil, a vezetékes szélessávú és televíziós – szolgáltatásokhoz való hozzáférést Magyarországon, Németországban, Csehországban és Romániában. „A Vodafone és a Liberty Global által Kelet-Közép-Európában nyújtott szolgáltatások kiegészítik egymást és egyesítik a Liberty Global 1,8 millió széles sávú internet- és 2,1 millió tévé-előfizetőjét a Vodafone 15,8 millió mobil-előfizetőjével. Az egyesített vállalatnak számos új szolgáltatásra nyílik lehetősége országosan.

A tervek között szerepel a Liberty Global vezetékes széles sávú, telefonos és televíziós szolgáltatásainak keresztértékesítése a Vodafone meglévő előfizetői számára”

– tette hozzá.

A Vodafone csoport 25 országban van jelen mobilszolgáltatással, és további 46-ban rendelkezik partnerhálózattal, 18 piacon kínál vezetékes szolgáltatásokat. A tavaly év végi állapot szerint a Vodafone 529,1 millió mobil-, illetve 19,3 millió vezetékes széles sávú szolgáltatást igénybe vevő ügyféllel rendelkezik.