Törvénymódosítás: a parlament és a tanügyminisztérium is létesíthet kisebbségi nyelven oktató iskolát

Gyergyai Csaba 2018. május 09., 14:45

Ezentúl a helyi és megyei hatóságok, az oktatási minisztérium, az elismert felekezetek és a parlament is létrehozhat a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató iskolákat a bukaresti képviselőház által szerdán megszavazott törvény alapján.

Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ által előterjesztett, a tanügyi törvényt módosító javaslatot a Hotnews hírportál tudósítása szerint 165 honatya támogatta a plénumban lezajlott vitát követő szavazáson, hatvanöten ellenezték és 22-en tartózkodtak. A kezdeményezés a tavaly megszűnt marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraalapítását hivatott elősegíteni. Az ügyben a szenátus a döntéshozó kamara.

A plénumbeli vitán az ellenzéki alakulatok bejelentették, hogy megtámadják a jogszabályt az alkotmánybíróságon. Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője – volt Maros megyei prefektus – kifogásolta, hogy szerinte a törvény „bújtatott kísérlet” a marosvásárhelyi katolikus iskola létrehozására.

Mint ismeretes, a katolikus gimnázium azt követően szűnt meg, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt az intézmény 2014-es létrehozása kapcsán észlelt törvénysértés miatt Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. A bukaresti alkotmánybíróság ugyanakkor egy hónappal ezelőtt alkotmányellenesnek minősítette a gimnázium újraalapításáról hozott, a parlamentben idén februárban megszavazott törvényt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök áprilisban úgy nyilatkozott, hogy a bukaresti oktatási miniszter rendeletével indulhat újra a szeptemberi tanévkezdéstől a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium.