Marosszék lesz az idei budapesti Székely Fesztivál megkülönböztetett vendége

Hírösszefoglaló 2018. május 09., 13:51

Marosszék lesz a megkülönböztetett vendége idén a Székely Fesztiválnak, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa Sajtószolgálata

A fesztivál alapelképzelései változatlanok, továbbra is a hagyományőrzés, a szakmaiság és az igényes szórakozás jegyében zajlanak majd a programok – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az esemény fővédnöke.

„Ez a fesztivál mindig jó alkalom arra, hogy a külhoni magyarság az anyaországbeli magyarsággal találkozzék, szeretnénk ezt továbbra is erősíteni” – hangsúlyozta. A miniszter kitért arra is: a tavaly 30 ezer embert vonzó rendezvény egyik alapvető célja, hogy segítse a székelyföldi termékek és vállalkozások bekapcsolását a magyar gazdaság vérkeringésébe, valamint megismertetését széles körben Székelyföldön és Magyarországon egyaránt.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a testvérvárosi kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a kerület nagy hangsúlyt fektet a külhoni magyarság kultúrájának népszerűsítésére: a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúria évek óta fogadja a határon túli színtársulatokat és szervez kurzusokat, bemutatókat számukra, a Marczibányi téren működő Tintakő Könyvesbolt pedig az erdélyi magyar írók munkáinak kiadásán túl, valódi kulturális műhelyként működik évek óta a kerületben.

Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta: a rendezvényen a közönség több mint 100 székelyföldi kézműves mintegy 1500 prémiumkategóriás terméke révén ismerheti meg a térség értékeit, Maros, Kovászna és Hargita megye legjobb ízeit 50 vállalkozás mutatja be, a gyerekeket pedig a Székelyföldi Legendárium csapata várja három napon át. A nagyszínpadon csaknem 200 előadó lép fel, a D épületben a kiállítókon kívül Székelyföldről szóló turisztikai és gazdasági előadásokat tartanak, az aulában pedig a Vendégváró Székelyföld című kiállítás várja a látogatókat.