Idén csak kátyúznak a bálványosi úton

Bálint Eszter 2018. május 09., 15:39

A közlekedési mestertervbe javasolja a Sepsi­bük­szád–Bálványos–Kézdi­vá­sárhely-útszakasz felvételét a brassói útügyi igazgatóság annak érdekében, hogy ne maradjon a jövőben is finanszírozás nélkül az igen rossz állapotban levő aszfaltcsík.

Fotó: Archív

Egyhamar nem várható jelentős javulás a turistariasztónak is beillő Sepsibükszád–Bálványos–Kézdivásárhely-útszakaszon – mindössze javítási munkálatokat tud idén elvégezni az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNAIR).

Adriana Alexandrina Nicula, a CNAIR brassói regionális igazgatóságának vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, az útügyi vállalat idén saját költségvetéséből végez javítási munkálatokat annak érdekében, hogy a két, igen népszerű turisztikai látványossághoz, Bálványosra és a Szent Anna-tóhoz vezető út ne legyen tengelytörő.

Ennek keretében betömik a kialakult kátyúkat, és ahol erre szükség van, új aszfaltszőnyeget fektetnek le annak érdekében, hogy az útszakasz „közlekedésbiztonsági szempontból elfogadható állapotú legyen”. A szakhatóságot azt követően kerestük meg, hogy Kovászna megyei elöljárók panaszkodtak lapunknak a CNAIR kezelésében levő út állapota miatt.

Adriana Alexandrina Nicula azt mondja, a CNAIR brassói regionális igazgatósága minden szükséges intézkedést meghozott, hogy a 11C jelzésű országutat felvegyék a befektetési célpontok listájára, jelen pillanatban a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére kiírt versenytárgyalás szerepel a napirenden. Azonban a munkálatokat 2018-ban sem finanszírozhatják az állami költségvetésből, mivel az útszakasz nem szerepel a közlekedési mestertervben. Annak érdekében, hogy ez ne maradjon így, a brassói útügyi igazgatóság április 3-ai beadványában kérte annak felvételét az ország infrastruktúra-fejlesztési célkitűzéseit megjelölő mestertervbe.

Amint arról több ízben is írtunk,

az országos érdekeltségű turisztikai útvonalat a CNAIR tavaly kormányrendelettel vette át a Kovászna megyei önkormányzattól.

Az év végén Kézdivásárhely és Bálványosfürdő között tizennyolc kilométeren aszfaltoztak, de ezen is megjelentek már kátyúk, mert – mint kiderült – nem alapoztak. Ugyanakkor két helyen is omlásveszélyes az út a helyi hatóságok szerint, akik a helyzet mielőbbi rendezését kérik.