Megállapodás született az egészségügyi bérekről, elálltak a szakszervezetek a sztrájktól

Krónika 2018. május 08., 20:44

Elálltak az egészségügyi szakszervezetek a péntekre beharangozott általános sztrájktól, miután a kormány képviselőivel kedden folytatott maratoni tárgyaláson sikerült megállapodni az ágazat dolgozóinak bérezéséről.

A szakszervezetek bejelentése szerint az ágazat dolgozói nem lépnek sztrájkba pénteken Fotó: Facebook/Sanitas

A szakszervezeti vezetőkkel lezajlott mintegy tizenkét órás egyeztetések után, kedden este Sorina Pintea egészségügyi, valamint Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter bejelentette, hogy módosítani fogják az egységes bérezési törvényt. A megállapodás egyik sarkalatos pontja arra vonatkozik, hogy mindazok az egészségügyi dolgozók, akiknek az elmúlt hónapokban csökkent a fizetése, visszakapják az elvont összeget.

Mindazonáltal Lia Olguța Vasilescu úgy pontosított, hogy megmarad az a törvényben rögzített rendelkezés, miszerint az alkalmazottak esetében a bérpótlék nem haladhatja meg a fizetésalap harminc százalékát.

Sorina Pintea közölte, a szakszervezeti vezetőkkel és a kórházak menedzsereivel folytatott megbeszélésen arra a következtetésre jutottak, hogy számos esetben az vezetett a béranomáliákhoz, hogy bizonyos egészségügyi intézményeknél „szubjektív módon” értelmezték az egységes bérezési törvényt és a pótlékokra vonatkozó rendelkezéseket. Leonard Bărăscu, a Sanitas szakszervezet vezetője a miniszterekkel közösen tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy sikerült közös nevezőre jutni a vitás kérdésekben a kormányzattal, ennek megfelelően az érdekvédelmi szervezet eláll a május 11-ére meghirdetett általános munkabeszüntetéstől.

A szakszervezet által szerdán ismertetett megállapodás értelmében egyezség született arról, hogy pótlólagos összegeket utalnak ki minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki kevesebb bért kap, mint 2018 februárjában. Ez az összeg teljes egészében fedezi a különbséget. Megmaradnak a pótlékokra vonatkozó korlátozások, de mindenütt biztosítják a pótlékok minimális szintjét. Lehetőség lesz a 30 százalékos keret átlépésére az egyetlen szakra specializálódott kórházakban és a mentőszolgálatnál. Kizárólag alaposan megindokolt esetekben, a pótlékok minimális szintjét kormányhatározattal biztosítják.

Az egyezség szerint az orvosok ügyeleti pótlékát nem a 30 százalékban maximált pótlékalapból fizetik, folytatják a kollektív munkaszerződés tárgyában megkezdett tárgyalásokat, és az egészségügyi asszisztenseknek megfelelő besorolásba kerülnek a bábák és a nővérek. „A bérekre vonatkozó előírások 2018 májusától lépnek érvénybe. Miután megköttetett a fenti egyezség, a szakszervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy lemondanak a május 11-re tervezett általános sztrájkról” – szögezi le az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum.