Derűre ROBOR – ugrásszerűen nő a kamatláb, de a jegybankelnök szerint még mindig alacsony szinten áll

Bálint Eszter 2018. május 08., 15:38

Folytatta kedden is ugrásszerű emelkedését valamennyi, a lejalapú hitelek kamatát meghatározó irányadó bankközi kamatláb (ROBOR), Mugur Isărescu jegybankelnök szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Valamennyi irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) újfent ugrásszerűen emelkedett kedden. Mint a Román Nemzeti Bank (BNR) közleményéből megtudhattuk, a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M az előző napi 2,54 százalékról 2,68 százalékra emelkedett.

A számos fogyasztásihitel-konstrukció és az Első otthon program havi törlesztőrészleteinek a kiszámításakor figyelembe vett kamatláb 2014. október 27-e óta nem érte el 2,68 százalékos szintet.

A jelzáloghitelek esetében alkalmazott hathavi ROBOR eközben 2,63 százalékról 2,80 százalékra, a bankok egymás közötti hitelezésekor figyelembe vett kilenchavi irányadó kamatláb pedig 2,68 százalékról 2,83 százalékra ugrott.

Mugur Isărescu jegybankelnök szerint azonban nincs ok aggodalomra, sőt szerinte alacsonynak mondható a jelenlegi szint.

Mint a hétfői kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a háromhavi ROBOR az elmúlt tíz évben volt ugyan 0,8 százalék, de volt 10 százalékos. Utóbbitól pedig messze elmarad még a mostani. Isărescu ugyanakkor azt mondta,

a BNR „semmi szín alatt sem” akarja, hogy az irányadó bankközi kamatláb 4 százalékig emelkedjen, ahogyan azt egyesek sugallják.

Az elemzők többsége szerint az év végén biztosan 3 százalék alatt marad a ROBOR 3M, a legpesszimistább előrejelzés is 3 százalékra teszi az éves csúcsot. Ciprian Dascălu, az ING Bank vezető közgazdásza például arra számít, hogy a háromhavi irányadó bankközi kamatláb 2,52 és 2,75 százalék között fog mozogni júniusig.

Ionuţ Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint mindenképp folytatódik a növekedés,

a ROBOR pedig mindig az alapkamattal együtt fog mozogni, értéke nagyjából megegyezik azzal,

a hosszú távú kamatok, tehát a hathavi ROBOR vagy a hosszabb időtávra szólók meg is haladják a jegybank által periodikusan felülvizsgált meghatározott kamatot.

Mint ismeretes, a BNR legutóbb hétfőn tartott kamatdöntő ülést, amelyen huszonöt bázisponttal, 2,25 százalékról 2,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. Ez idén már a harmadik emelés volt, legutóbb februárban hajtott végre huszonöt bázispontos kamatemelést a januári, szintén huszonöt bázispontos emelés után. A döntések mögött főként az áll, hogy az infláció a korábban remélt ütemnél gyorsabban emelkedve, márciusban elérte az 5 százalékot.

{K1}