Bogdán Zsolt az UNITER-díjról: mai tapsra holnap már nem lehet hivatkozni

Kiss Judit 2018. május 08., 14:59

„Az elmúlt években rendkívüli, szeretnivaló emberekkel, nagy formátumú művészekkel volt alkalmam dolgozni. Az ünnepek után a hétköznapok következnek, mai díjra, mai tapsra holnap már nem lehet hivatkozni” – mondta el a Krónikának Bogdán Zsolt kolozsvári színművész.

Bogdán Zsolt az Angyalok Amerikában című kétestés előadásban, Roy M. Cohn szerepében Fotó: Adriana Grand

„Az ünnepek után szürke hétköznapok következnek.

Különben is, a mai díjra, mai tapsra holnap már nem hivatkozhatsz – mondják neves színművészek, és igazuk van”

– mondta el megkeresésünkre Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, aki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) hétfő esti gyulafehérvári gáláján.

{K1}

A színművész az Angyalok Amerikában című kétestés előadásban, Roy M. Cohn szerepében nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Az 53 éves, csíkszeredai születésű Bogdán Zsolt – aki 1994 óta a kolozsvári magyar társulat tagja – nem először ünnepel UNITER-díjat: 2004-ben és 2011-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is megkapta a Doktor Faustus tragikus históriája, illetve a Suttogások és sikolyok című előadásban nyújtott alakításáért.

Az Angyalok Amerikában című kétestés „gay fantázia” a másság, szexuális különbözőség kérdéskörét boncolgatja, Tony Kushner militáns stílusban íródott drámáját a 22 év után visszatérő Victor Ioan Frunză rendezte, az előadás összesen négy UNITER-jelöléssel büszkélkedett.

„Úgy érzem, bezárult egy kör, hiszen huszonvalahány évvel ezelőtt Victor Ioan Frunză indított útnak, Paul Foster Tom Paine című darabjában. Most meg annyi év után az Angyalok Amerikában című előadásban dolgozhattunk ismét együtt.

Mindkét előadást siker koronázta, de így, most, túl az élet derekán, a díjaknál talán fontosabb lenne átgondolni, mit is köszönhetek igazából ezeknek az éveknek”

– fogalmazott Bogdán Zsolt. Mint mondta, alkalma nyílt rendkívüli, szeretnivaló emberekkel, nagy formátumú művészekkel találkozni, dolgozni, akik megalapozták színházi tudását, és az évek során a legjobb szakmai tudással vértezték fel. „Minden egyes találkozásért igen hálás vagyok. Köszönet érte a színház igazgatójának, Tompa Gábornak, aki mágnesként vonzott maga köré különböző szakmai tekintélyeket” – mondta a díjazott.