Erdélyi biológust és irodalomtörténészt is díjazott a Magyar Tudományos Akadémia

Krónika 2018. május 08., 14:24

Átadták a külhoni magyar kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és Arany János-érmeket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. közgyűlésének keddi napján, az akadémia külső tagjai számára szervezett fórumon.

Öllerer Kinga átveszi az Arany János-díjat Fotó: Mta.hu/Szigeti Tamás

Az MTA közleménye szerint kiemelkedő tudományos teljesítményéért kapott Arany János-díjat Krausz Ferenc Németországban dolgozó fizikus, az MTA külső tagja. Kutatási területe az ultrarövid impulzusú lézerek fizikája és a nagy intenzitású fény-anyag kölcsönhatás – számolt be az MTI.

A fiatal kutatóknak járó Arany János-díjat Öllerer Kinga erdélyi biológus, 

a Román Akadémia Biológiai Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületének tagja kapta, akinek kutatási területe a vegetációökológia, a fáslegelők, a táj- és vegetációtörténet, az élőhely-térképezés, a hagyományos tájhasználati módszerek szerepe a biodiverzitás növelésében és megőrzésében, az ökológiai oktatás és tudománynépszerűsítés.

Arany János-érmet vehetett át Biró Annamária szatmárnémeti születésű, Kolozsváron munkálkodó irodalomtörténész,

a magyar felvilágosodás és reformkor irodalma, a magyar művelődéstörténet és a művészetszociológia kutatója. Részesült az elismerésben kedden Zsiha Kálmán hajóépítési mérnöknek, a Zágrábi Egyetem professor emeritusa is.

Biró Annamária átveszi az Arany János-érmet Fotó: Mta.hu/Szigeti Tamás

Mint írják, a Arany János-érmet 2002-ben, az Arany János-díjat 2004-ben alapította az akadémia a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére. A díj odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítményt, az érem emellett a magyar közösségért végzett munkát is honorálja. A díjazottak száma az idei kitüntetettekkel együtt összesen 126-ra emelkedett.

Az Arany János-életműdíjat 2019-ben Szilágyi N. Sándor kolozsvári nyelvész, az MTA külső tagja hétfőn vehette át a közgyűlés ünnepi ülésén.

{K1}

A díjátadót követően az friss Arany János-díjasok tudományos előadásaival folytatódott a Külső Tagok Fóruma az MTA székházában.